Johan de Boterhammenman helpt kinderen die zonder eten naar school gaan

Johan Muurlink staat in Rotterdam en omstreken vooral bekend als de Boterhammenman. Hij deelt dagelijks boterhammen uit op scholen waar veel armoede heerst. “Vorig schooljaar bracht ik op drie scholen boterhammen rond, nu zijn het er al dertien. Steeds meer kinderen gaan gedwongen met een lege maag naar school.” De Boterhammenman kan inmiddels wel wat extra hulp gebruiken. Dat meldt Hart van Nederland. 

Volgens Voedselbanken Nederland leefden er in 2019 251.000 kinderen in huishoudens met een laag inkomen. 1 op de 13 kinderen gaat met honger naar school, dat zijn zo’n 2 à 3 kinderen per schoolklas. Inmiddels ligt dat aantal kinderen misschien nog wel hoger. 

Uitkering 

Muurlink zelf weet als geen ander hoe het is om te leven in armoede. “Tot december 2021 had ik een uitkering. Als ik van datzelfde bedrag vandaag de dag zou moeten rondkomen, dan zou ik niet weten hoe ik de maand doorkom met al die prijsstijgingen.”

Gevulde broodtrommel 

“Ik heb de stichting Niet Graag Een Lege Maag opgericht, omdat ik het onverdraagbaar vindt dat kinderen zonder gevulde broodtrommel naar school gaan”, aldus Muurlink. “Dat kan niet in een land als Nederland. Daarom smeer ik boterhammen en deel ik deze uit op scholen waar kinderen met een lege maag naartoe gaan.”

Vaste krachten gezocht 

De Boterhammenman gaat het liefst nog jaren door met zijn vrijwilligerswerk. Hij heeft daar wel extra handen voor nodig, want zijn gezondheid laat hem af en toe in de steek. Ook is het voor hem alleen niet meer te doen om alle scholen langs te gaan. “Ik ben op zoek naar vaste krachten. Mensen die kunnen helpen met brood smeren en rondbezorgen. Zo kunnen we samen de kinderarmoede het land uit helpen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk