UNICEF wil geen alleenreizende minderjarige vluchtelingen in noodopvang

Unicef maakt zich zorgen over alleenreizende minderjarige asielzoekers die in de crisisnoodopvang worden geplaatst. Sinds afgelopen weekend worden deze kinderen vanuit Ter Apel naar plekken gebracht waar volgens de VN-kinderrechtenorganisatie amper toezicht is en waar de veiligheid van de kinderen niet kan worden gegarandeerd. Het zou gaan om ongeveer 350 minderjarige asielzoekers. Dat meldt de NOS.

In de crisisopvang ontbreekt het aan goede zorg en onderwijs. Volgens Unicef-directeur Suzanne Laszlo waren er in Ter Apel al signalen van verwaarlozing. “Kinderen slapen op stoelen, onduidelijk is of iedereen voldoende te eten kreeg en er is weinig zicht op veiligheid. Overplaatsing naar de crisisnoodopvang vermindert de nood van deze kinderen niet. Het is een kortetermijnoplossing en het belang van de kinderen is nu uit het oog verloren.”

Slechte omstandigheden bij Ter Apel 

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer luidde al eerder de noodklok over de slechte omstandigheden voor minderjarige vluchtelingen in de opvang bij Ter Apel. Kalverboer gaf al aan dat de kinderen daar mentaal verwaarloosd worden en dat ze in het aanmeldcentrum bij Ter Apel nog meer trauma’s zullen oplopen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk