Oproep voor vrije dag kinderen op Groningens Ontzet goed ontvangen

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen heeft opgeroepen om basisschoolkinderen tijdens Gronings Ontzet een vrije dag te geven. De oproep kan op veel positieve geluiden rekenen. Dat meldt OOG. 

Tim Smit geeft veel gastlessen op Groningse basisscholen en hij vindt het een heel goed idee. Niet alleen de basisscholen moeten vrij krijgen, ook het voortgezet onderwijs. “En er moet tegenover staan dat je in de week voorafgaand kinderen extra geschiedenislessen gaat geven over het Groningens Ontzet. Dat kan door middel van gastdocenten, maar ook door op excursie te gaan naar bijvoorbeeld Winschoten, Leek of Zuidlaren.”

Geschiedenis 

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken organiseert de laatste jaren de Grote Maaltijd in verschillende wijken van Groningen. Oudere Groningers schijnen wel kennis te hebben van de geschiedenis, maar de jeugd weet er allemaal net iets minder vanaf. Smit: “Als je op 28 augustus in de binnenstad vraagt wat er gevierd wordt, dan kunnen weinig mensen je een antwoord geven. Voor veel mensen is het gewoon bier drinken en vuurwerk kijken.” 

Educatief lespakket 

Volgens Smit moet er geïnvesteerd worden in een duurzame leerlijn. “Ga een educatief lespakket samenstellen dat voor iedere leeftijd anders is. Leer kinderen waarom we de dag vieren, en niet alleen kinderen maar ook tieners en studenten. En geef dan uiteindelijk iedereen een vrije dag.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk