Bij de kindervakantieweken is een groot vrijwilligerstekort

Kinderen kijken al weken uit naar de: kindervakantieweek. Aan het einde van de zomer staat er weer veel op de planning in de provincie Brabant. Die kindervakantieweken worden vaak volledig georganiseerd door vrijwilligers. Alleen zijn de vrijwilligers dit jaar een stuk lastiger te vinden. Dat meldt Omroep Brabant. 

Voorzitter Geoffrey  van Gerven van Stichting Doe-Week Dommelen geeft aan dat er verschillende redenen zijn voor het vrijwilligerstekort. “We hebben al twee jaar geen Doe-Week kunnen organiseren door corona, waardoor de traditie, die van generatie op generatie werd overgedragen, onderbroken is.”

Schoolvakanties 

Daarnaast vallen de schoolvakanties in het zuiden van het land dit jaar erg laat en dat is ook voor veel organisaties een nadeel. “De kindervakantieweek houden we de laatste week van de vakantie en dan zijn de mbo-scholen, hbo-scholen en universiteiten alweer begonnen. Uit die groep hebben wij normaal gesproken veel vrijwilligers.”

Ouders 

Ook in Oirschot, Helvoirt, Budel, Helmond, Nistelrode, Sint-Oedenrode en Uden herkennen ze de problemen. In Udenhout is het aantal vrijwilligers ten opzichte van 2019 zelfs gehalveerd. Daarom gebruiken veel organisaties de volgende oplossing: het inzetten van ouders. Zo is het in Nistelrode, Hapert en Helmond voor ouders van deelnemende kinderen verplicht om minstens één dag mee te helpen. 

Corona 

In Goirle gaat het niet om de vrijwilligers, maar daar ligt het aantal deelnemende kinderen een stuk lager dan in 2019. De organisatie gaat ervanuit dat veel gezinnen de afgelopen twee jaar niet op vakantie gingen vanwege corona. Zij kunnen dit jaar dan wel eindelijk gaan en houden daarom geen rekening met de kindervakantieweek. 

Wachtlijst 

Gelukkig zijn er niet overal problemen. In Bergeijk en Dongen is er zelfs een wachtlijst om vrijwilliger te kunnen worden tijdens de kindervakantieweek. In Tilburg-Noord kunnen ze op dit moment meer kinderen toelaten dan het aantal dat zich al heeft opgegeven. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk