Oekraïense kinderen sluiten schooljaar op Nederlandse scholen af

18 Oekraïense kinderen volgden de afgelopen maanden onderwijs op basisschool De Archipel in IJburg en hebben nu, net zoals hun Nederlandse klasgenootjes, zomervakantie. De klassen op die basisschool werden alleen maar groter toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en er vluchtelingen bijkwamen. Dat meldt AT5.

Op basisschool De Archipel kregen in de ochtend de Oekraïense leerlingen apart les en ’s middags samen met hun Nederlandse klasgenootjes. En die samenvoeging was toch best even wennen, want met een taalbarrière is het soms lastig om elkaar te begrijpen. 

Nieuwkomersschool 

Bij de nieuwkomersscholen start na de zomervakantie ook weer een nieuw schooljaar voor de Oekraïense kinderen. De nieuwkomersschool is speciaal bedoeld voor leerlingen die net in Nederland zijn en de taal nog machtig moeten worden. De groep bij De Archipel stopt ermee. 

Ontwikkeling 

De ontwikkeling die de Oekraïense leerlingen de afgelopen tijd maakten is enorm vooruit gegaan. Docente Oksana, ook gevlucht uit Oekraïne, ziet de kinderen vandaag de dag heel anders dan op het moment dat ze hier aankwamen. “Ze waren toen gesloten, af en toe aan het huilen en nu zijn ze echt weer kind. Ze zijn de meeste ellende vergeten, want nu hebben ze geen tijd meer om na te denken over wat ze hebben achtergelaten.”

Engelse les 

Oksana blijft op De Archipel. Na de zomervakantie gaat ze Engelse les geven. En dat is een hele opluchting, want zo heeft ze geen stress bij het zoeken naar een baan en kan ze haar gevluchte ouders in Duitsland opzoeken. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk