Veel kinderen hebben routinematige vaccinaties gemist door coronapandemie

Ongeveer 25 miljoen kinderen over de hele wereld hebben vorig jaar routinematige vaccinaties gemist die beschermen tegen levensbedreigende ziekten. Dat zijn twee miljoen meer kinderen dan in 2020, toen Covid-19 wereldwijd voor lockdowns zorgde, en zes miljoen meer dan in 2019. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van UNICEF ​​en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die eruit concluderen dat de gevolgen van de pandemie de gezondheidszorg wereldwijd blijven ontwrichten.

UNICEF ​​beschreef de daling van de vaccinatiegraad als de "grootste aanhoudende terugval in vaccinatie bij kinderen in een generatie". De dekkingsgraden zijn nu terug op niveaus die sinds het begin van de jaren 2000 niet meer zijn gezien. Boosdoener is volgens de VN-kinderorganisatie de focus op Covid-19-vaccinatiecampagnes in 2021, evenals de economische vertraging en de druk op de gezondheidszorgstelsels. Al die factoren belemmerden een sneller herstel voor routinematige vaccinaties, waardoor de situatie in 2021 verder kon verslechteren.

Daling in elke regio

De vaccinatiegraad daalde in elke regio, zo bleek uit de cijfers van UNICEF en WHO, die gebaseerd zijn op data over de gegeven vaccinaties tegen onder meer difterie, tetanus, mazelen en kinkhoest. Voor veel ziektes moet meer dan 90 procent van de kinderen worden gevaccineerd om uitbraken te voorkomen. Er zijn de afgelopen maanden al toenames gemeld in besmettingen met door vaccinatie te voorkomen ziekten, waaronder een toename van 400 procent van het aantal gevallen van mazelen in Afrika in 2022.

De cijfers zijn berekend met behulp van gegevens van nationale zorgstelsels in 177 landen.

Door: ANP