Desinfectielampen voor 700 klaslokalen in Eindhoven met schonere lucht

700 klaslokalen in Eindhoven krijgen desinfectielampen. De ultraviolet-apparatuur (UV-C) moet zorgen voor schonere lucht. Eindhoven steekt als eerste stad van Nederland veel geld in een betere luchtkwaliteit op school. Kinderen moeten wel uitkijken voor de straling, zegt TU/e onderzoeker Luc Schlangen. Dat meldt Omroep Brabant. 

UV-C lampen kunnen volgens de onderzoeker wel heel effectief zijn. “UV-C straling is een krachtig desinfectiemiddel. De ziektekiemen die in de lucht zweven, worden gedeactiveerd. UV-C straling was eerder al effectief bij mazelen en bij griepuitbraken. De besmettingskansen werden erdoor verkleind.”

Mogelijk risico op kanker en oogschade 

Schlangen geeft wel aan dat het goed opletten is, want het UV-C licht is niet te zien met het menselijk oog. “Blootstelling leidt tot mogelijk risico op kanker en oogschade. De straling mag nooit rechtstreeks op mensen vallen. Het moet niet zo zijn dat kinderen op stoelen gaan staan en in de lampen gaan zitten kijken.” Dat is ook de reden dat de lampen hoog in de ruimte worden geplaatst en naar boven gericht.

Coronavirus 

De gemeente Eindhoven steekt  700.000 euro in het project en wil snel actie ondernemen met het oog op de verwachte zomergolf en omdat het coronavirus in de herfst en winter weer oplaait. De scholen wil de gemeente in ieder geval niet meer sluiten. 

Volgens Schlangen is UV-C licht geen wondermiddel want mensen kunnen elkaar alsnog rechtstreeks besmetten. “Als er in een ruimte twee mensen met elkaar praten en de ene hoest richting de andere, dan helpt UV-C licht niet. Directe overdracht tussen twee mensen vindt dan nog steeds plaats. Wel zullen de virusdeeltjes die in de ruimte zweven en langs de UV-C bron komen worden gedeactiveerd.”

UV-C lampen 

Basisscholen en middelbare scholen in Eindhoven die al mechanische ventilatie in het gebouw hebben kunnen geld krijgen voor UV-C lampen. Ze mogen dan zelf een gecertificeerd bedrijf inschakelen die de lokalen van lampen voorziet. Vooraf is gekeken of scholen interesse hadden en meerdere schoolbesturen hebben aangegeven gebruik te willen maken van de regeling. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk