Verplicht menstruatie melden bij de juf gaat minister Wiersma veel te ver

Scholen mogen regels opstellen die gebaseerd zijn op hun grondslag, maar die regels moeten wel binnen de normen blijven die gelden ten aanzien van sociale veiligheid. Dat benadrukte onderwijsminister Dennis Wiersma in reactie op een regel van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISNO) Yunus Emre. Meisjes moeten namelijk hun menstruatie delen met de juf in verband met deelname aan het gebed. Dat meldt VOS/ABB.

VVD-Tweede Kamerleden Mariëlle Paul en Bente Becker hadden vragen gesteld aan minister Wiersma naar aanleiding van een bericht van publicist Elise Steilberg. De Kamerleden wilden weten hoe minister Wiersma hier tegenaan keek.

Gevoel van veiligheid en vrijheid 

De minister gaf aan dat menstruatie melden bij de juf veel te ver gaat. “Voor mij is het essentieel dat iedere leerling zich op elke school veilig en vrij voelt. Dit soort regels dragen daar wat mij betreft absoluut niet aan bij en hebben een enorme negatieve impact op het welzijn van de betreffende leerlingen.”

Regel meteen geschrapt 

Het bestuur van ISNO heeft aangegeven dat de regel niet goed geformuleerd was. Minister Wiersma meldt dat het bestuur aan hem heeft aangegeven dat de regel niet de geldende praktijk beschrijft en dat de regel ook meteen geschrapt is. “Er is namelijk geen verplichting tot melding voor melding leerlingen of docenten.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk