Meer interesse in gps-horloges voor kinderen na dood 9-jarige Gino

Vanwege de moordzaak rond de 9-jarige Gino uit Zuid-Limburg is de interesse in gps-horloges toegenomen. Met dit horloge kan je de locatie van je kind in de gaten houden. Ook zitten er vaak andere functies op zoals de mogelijkheid om ermee te bellen of om een noodsignaal te versturen. Volgens deskundigen kunnen de gadgets prettig zijn, maar goede afspraken maken met je kind is veel belangrijker. Dat meldt RTL Nieuws.  

Sinds de verdwijning en dood van Gino van Straeten geven veel mensen aan een GPS-horloge te hebben gekocht voor hun kind. Sinds vorige week zaterdag, toen het lichaam van Gino werd gevonden, is er een toename in de verkoop te zien bij diverse webshops. 

'Niet met vreemden meegaan' 

Opvoeddeskundige Krista Okma is er niet op tegen om een horloge aan te schaffen om te kijken waar je kind uithangt. “Het kan alleen de veiligheid van je kind niet garanderen. Het is vooral belangrijk dat je tegen je kinderen zegt dat ze niet met vreemden mee moeten gaan. En dat ze weg moeten lopen als iets niet goed voelt”, aldus Okma.

Praktisch 

Het risico dat jouw kind hetzelfde overkomt als Gino is zeer klein geeft directeur van One2track John van den Oever aan. On2track is een bedrijf dat gps-horloges voor kinderen verkoopt. Ouders zien vooral de praktische kant van zo’n horloge. “Je kunt je kind ermee bereiken, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook met oma bellen. Kinderen vinden het ook leuk om hun eerste, eigen soort mobieltje te krijgen”, aldus Van den Oever.

Geen heilige graal 

Opvoeddeskundige Okma kan het zich niet voorstellen dat iemand die kwaad in de zin heeft zo’n horloge om de pols van een kind laat zitten. “Een horloge kan je ook kwijtraken of het heeft eens een keer geen bereik. Het is geen heilige graal.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk