Extra handen op school voor hulp, maar waar komen ze vandaan?

Schoolleiders en onderwijskundigen vinden het goed dat er plannen zijn om de basisvaardigheden van leerlingen op te krikken, maar ze zetten ook veel vraagtekens bij de plannen van minister Wiersma. Zeker bij het plan om hulpteams te laten helpen op scholen. Dat meldt de NOS.

De schoolleiders vinden het wel positief dat het plan zich niet alleen richt op expertise en scholing, maar vooral op ‘handen en tijd’. Dat mensen van buitend de school mee kunnen helpen. Waar die mensen vandaag moeten komen is nog onduidelijk, zeker gezien de krappe arbeidsmarkt en de vele vacatures die nog open staan. Onderwijskundige Luce Claessens van de Universiteit Utrecht waarschuwt dat er geen leraren aan het onderwijs onttrokken moeten worden. “We moeten geen leraren het beroep uittrekken.”

Lerarentekort 

Volgens onderwijskundige Berend Last van de Universiteit van Maastricht kan zo’n hulpteam wel helpen bij het lerarentekort. Bijvoorbeeld door ruimte te scheppen voor leraren als iemand eens groepje meeneemt naar de bibliotheek en daar de kinderen gaat voorlezen. “Leraren zijn nu alleen maar aan het overleven. Dit kan een tijdelijke impuls zijn totdat het lerarentekort is opgelost.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk