Zo'n 7.300 Oekraïense vluchtelingen gaan in Nederland naar school

7.300 Oekraïense kinderen staan momenteel ingeschreven op een Nederlandse school. Dat blijkt uit cijfers die NU.nl opvroeg bij het ministerie van Onderwijs. Twee derde (65 procent) van de kinderen gaat naar een basisschool en een derde (35 procent) gaat naar een middelbare school. Dat meldt NU.nl.  

Het daadwerkelijke aantal Oekraïense kinderen dat hier naar school gaat ligt waarschijnlijk nog hoger. Volgens het ministerie lopen de inschrijvingscijfers die ze binnenkrijgen achter op de praktijk.

Nieuwkomersschool 

Oekraïense kinderen gaan naar een zogenaamde nieuwkomersschool of naar een reguliere basisschool. Ook zijn er tijdelijke onderwijslocaties geopend door het hele land. Het ministerie weet op dit moment nog niet precies hoeveel kinderen welk type onderwijs volgen, maar is wel bezig om die cijfers inzichtelijk te krijgen. 

Extra geld 

Woensdagavond heeft het kabinet bekendgemaakt dat ze extra geld vrij maken voor het onderwijs aan Oekraïense leerlingen. Scholen die ervaring hebben met lesgeven aan Oekraïense leerlingen krijgen geld waarmee ze andere scholen kunnen helpen. 

Ook schoolbesturen en gemeenten krijgen hulp van het kabinet met het vinden van tijdelijke onderwijslocaties. Daarnaast krijgen de gemeenten extra geld van het kabinet om vervoer te regelen voor leerlingen die niet dichtbij een school wonen. Hoeveel geld hiervoor wordt uitgetrokken heeft het kabinet niet bekendgemaakt. 

Door: Nationale Onderwisjgids / Femke van Arendonk