Forum voor Democratie wil na de zomer starten met eigen basisscholen

Forum voor Democratie (FVD) wil komende augustus op verschillende plekken in het land ten minste drie tot vijf particuliere basisscholen openen. De partij kondigde in januari al aan dat ze bezig waren met het oprichten van eigen basisscholen. Dat meldt het NRC.

De afgelopen maanden inventariseerde FVD met een rondvraag onder 60.000 leden en sympathisanten of er behoefte was aan ‘eigen’ scholen. Volgens Ralf Dekker kreeg de partij zo’n 9.000 reacties terug. Veelal positief. Ouders, leerkrachten en vrijwilligers kunnen zich dan nu ook concreet aanmelden. Geïnteresseerden hoeven volgens Dekker niet persé leden of sympathisanten te zijn. “Het gaat ons om geïnteresseerden is het door ons voorgestaan type onderwijs.”

De scholen gaan vernieuwingsonderwijs combineren met klassieke onderwijsmethoden. Daarbij moet je dan denken aan rijtjes uit het hoofd leren en staartdelingen. 

Almere 

FVD denkt bij de oprichting van de scholen vooral aan steden waar de partij hoog scoorde tijdens de raadsverkiezingen. Dat zou dan bijvoorbeeld in Almere zijn, daar scoorde de partij twee zetels. De financiering zou nog wel een probleem met zich mee kunnen brengen. Het Junior College in Almere vraagt van ouders 1.150 euro per maand per kind. Vergelijkbare particuliere scholen vragen circa 13.800 euro tot 19.000 euro per schooljaar.

Leraren 

De partij begon een tijdje geleden al met het werven van leraren voor de verschillende Renaissancescholen. Dekker ontving toen tien mailtjes van leraren die wel interesse hadden. Dekker maakt zich dan ook geen zorgen over de grote tekorten die spelen in het onderwijs. “Leraren vertrekken juist uit het reguliere onderwijs. Daar zijn ze namelijk alle regeltjes en systemen waarin ze moeten passen helemaal zat.”

Basiskwaliteiten 

Baudet zei eerder in De Telegraaf over de scholen dat er ‘veel ruimte komt voor individuele ontwikkeling, expressie, theater en kunst. Ook zal er veel aandacht komen voor de basiskwaliteiten zoals rekenen, taal en schrijven.’ 

Coronavaccinatie 

Ook zullen ouders vrij mogen zijn in de keuze voor een coronavaccinatie voor hun kinderen. FVD is in het parlement namelijk ook tegen verplichte vaccinatie. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk 
Beeld: Tweede Kamer