Gevluchte kinderen Nederlands leren is een lastige opgave

Hoe leer je gevluchte kinderen Nederlands? Volgens juf Janneke van het Taal Expertise Centrum in Middelburg met de woordjes ‘ik’ en ‘vis’. “Gewoon zoals wij ook hebben leren lezen.” Het Taal Expertise Centrum is gespecialiseerd in onderwijs aan buitenlandse kinderen. Dat waren altijd kinderen van asielzoekers en arbeidsmigranten, maar nu is er een hele klas geformeerd met alleen maar Oekraïense kinderen erin. Na de meivakantie komt er nog een tweede klas bij. Dat meldt Omroep Zeeland. 

“Het blijft natuurlijk een enorme opgave voor de reguliere leerkracht om naast zijn gewone werk ook nog deze kinderen op te vangen”, zegt Lia Kerkhof, directeur van het Taal Expertise Centrum (TEC). Het TEC geeft buitenlandse kinderen intensieve taallessen. Pas na een jaar kunnen de meeste kinderen goed genoeg Nederlands om mee te kunnen draaien op een gewone basisschool.

In de nieuwe klas voor de eerste Oekraïense kinderen praat juf Wendy met simpele woordjes en veel gebaren. Het duurt even voordat het meisje de juf begrijpt. Op dit moment hoor je in de klas nog veel Oekraïens. De kinderen onderling helpen elkaar en zodra ze iets snappen leggen ze het aan elkaar uit.

Gestructureerd 

De school is het gewend om met getraumatiseerde kinderen uit oorlogsgebieden om te gaan. De lessen en dagen zijn zeer gestructureerd, vaste lessen op vaste tijden met veel spelletjes ertussendoor. “Het belangrijkste is dat de kinderen zich hier veilig voelen”, aldus Kerkhof.

Spanning 

Juf Wendy merkt wel veel spanningen bij de kinderen uit Oekraïne. Van de meeste kinderen is de vader achtergebleven in het thuisland. “Sommige kinderen kunnen zich slecht concentreren. Dan moet je hen er weer even bij halen of een spelletje samen doen. Vanwege de taal kunnen we er nog niet over praten, maar je kunt ze wel troosten en een knuffel geven.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk