Over gender praten mag straks niet meer op basisscholen in Florida

Kinderen wordt het straks in een aantal Amerikaanse staten verboden om over gender of seksuele geaardheid te praten. De conservatieve gouverneur van Florida staat op het punt om de Don’t Say Gay-wet in te voeren. Dat meldt de NOS. 

In de wet staat dat er met kinderen tot 9 jaar niet gepraat mag worden over gender, geaardheid, seksualiteit en lhbti-onderwerpen. Met oudere kinderen mag dat wel, maar alleen op een manier die past bij de leeftijd van de kinderen. Wat dat precies inhoudt is onbekend. De kans is groot dat leraren gender gerelateerde onderwerpen gaan vermijden uit angst voor ontslag of strafvervolging. 

Ouders 

Voorstanders van de wet vinden dat ouders de belangrijkste personen zijn om met hun kinderen te praten over gender en geaardheid. Dat horen scholen niet te doen. 

Rechter 

Als de conservatieve gouverneur Ron DeSantis de wet ondertekent dan wordt deze per 1 juli van kracht. Mensenrechtenorganisaties en onderwijsbonden hebben al gezegd dat ze naar de rechter stappen om daar de wet aan te vechten. Zeven andere staten bereiden een soortgelijke wet voor. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk