Tijdelijke scholen en grotere opvanglocaties voor gevluchte Oekraïners

Het kabinet houdt er rekening mee dat er veel meer Oekraïense vluchtelingen naar Nederland komen dan de 50.000 waar op dit moment opvang voor geregeld is. Staatssecretaris Van der Burg schrijft dan ook in een brief aan de Tweede Kamer dat er voorbereidingen worden getroffen voor ‘omvangrijke opvanglocaties’ en ‘extra, tijdelijke onderwijsvoorzieningen’. Dat meldt de NOS.

Het kabinet wil wel rekening houden met de oververhitte woningmarkt. “De opvang moet zo georganiseerd worden, dat andere woningzoekers niet worden verdrongen.” Het kabinet denkt daarom aan plekken waar duizenden Oekraïners samen worden opgevangen. Dat kan bijvoorbeeld in omgebouwde kantoorpanden. Op de lange termijn zijn sporthallen en hotelkamers niet de juiste oplossing schrijft de staatssecretaris. 

Nieuwkomersscholen 

Oekraïense kinderen kunnen terecht op de zogenoemde nieuwkomersscholen. Deze scholen bestaan al, maar moeten wel opschalen. Als dat niet genoeg is dan worden er extra tijdelijke scholen opgezet.

Oekraïense leraren 

Voor de korte termijn verwacht het kabinet dat er zo’n 15.000 tot 25.000 leerplichtige kinderen naar Nederland komen. Er wordt nog onderzocht of hiervoor leraren uit de Oekraïense gemeenschap ingezet kunnen worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk