Kinderen kijken en praten mee over de inrichting van de speeltuin

Woensdagmiddag 2 maart 2022 konden kinderen die spelen bij een speeltuin langs de Dr. Willem Dreesweg vlakbij de straat Overmijn actief meepraten over de nieuwe inrichting van de speeltuin. De speelplek staat op de nominatie om vernieuwd te worden. Dat meldt de gemeente Amstelveen.

De speeltoestellen liggen volledig in het zand. Overlast van zand was aanleiding voor betrokken inwoner Tamir Dotan om de gemeente te vragen om een nieuwe ondergrond en om meteen de speeltuin opnieuw in te richten en te moderniseren. Amstelveen heeft zo’n 230 speellocaties in de stad. Deze worden eens in de 20 jaar onder de loep genomen voor een volledige herinrichting en aanpassing aan eigentijds gebruik.

Meedenken over speelplek 

Deze speelplaats is nu, vooral vanwege de overlast van het wegstuivende zand, twee jaar naar voren geschoven op de renovatieplanning van de gemeente. Wethouder Floor Gordon (wijkbeheer): “Als we een speeltuin opnieuw willen inrichten, is het belangrijk dat we ons verplaatsen in kinderen. Daarom ben ik ook heel blij dat we kinderen en ook hun ouders in de gelegenheid stellen om actief over hun speelplek in de wijk mee te denken.”

Speellandschap 

Amstelveen heeft sinds een aantal jaar een kinderraad die bestaat uit negentien betrokken kinderen en een kinderburgemeester. Deze kinderraad heeft één commissie: een speeltuincommissie. Julia, Flore en Jasmijn waren namens de kinderraad ook woensdagmiddag bij het participatie budgetspel dat de gemeente had bedacht. Kinderen konden fiches ter waarde van een bepaald bedrag uitgeven door het geld te besteden aan een toestel dat hen aanspreekt. De speelplaats krijgt naast toestellen een ‘speellandschap’ dat ook volwassenen uitnodigt om te bewegen en te verblijven. Het bestaande zand krijgt in dat landschap een kleiner oppervlak met daaromheen een groene inrichting met heuvels. Met zand spelen kan dan nog steeds, maar de beschutting van het groen voorkomt wegstuiven. Er is ook gedacht aan kinderen die minder mobiel zijn. De aanwezige kinderen kozen een speciale trampoline waar je met hulp in een rolstoel op kunt spelen.

Online participatieplatform 

De initiatiefnemer die vernieuwing heeft aangekaart, deed dit een aantal jaar geleden. Dat kan tegenwoordig eenvoudiger. Via het online participatieplatfom denkmee.amstelveen.nl kunnen Amstelveners gemakkelijk een initiatief starten. Zoals een buurtmoestuin of een extra bankje. Binnen 90 dagen zijn 100 stemmen nodig. Als het past binnen het beleid en er geld is, kan het mogelijk vlot gerealiseerd worden. Is er veel geld nodig of gaat het om een vrij ingrijpende verandering in de buurt, dan gaat de gemeenteraad hierover. Een goed voorbeeld is het skatepark dat jongeren in Westwijk-zuid met de gemeente realiseren.

Door: Nationale Onderwijsgids