Bouw van nieuwe basisschool in Wanneperveen goedgekeurd

Goed nieuws voor zowel schoolbesturen, plaatselijk belang én inwoners van Wanneperveen. De bouw van een nieuwe basisschool aan de rand van het dorp is een flink stuk dichterbij gekomen. De provincie Overijssel ging onlangs akkoord met de gewenste locatie ten noorden van de sportvelden. Die locatie was ingewikkeld omdat dit een zogenaamde ‘uitbreidingslocatie’ is. Dit meldt de gemeente Steenwijkerland. 

Wethouder Marcel Scheringa is blij dat de seinen voor deze locatie nu op groen staan: "Dit is echt het resultaat van een mooie samenwerking. We hebben in overleg met de schoolbesturen, plaatselijk belang en inwoners van Wanneperveen een totaalpakket van wonen en onderwijs aan de provincie voorgelegd. Uitgangspunt daarbij was de bouw van de school op de voorkeursplek en het realiseren van woningbouw op de huidige locaties van beide scholen. Bovendien is er ook bij de nieuw te bouwen school nog ruimte voor woningen. Wat ons betreft slaan we hiermee twee vliegen in één klap. Ik ben blij dat de provincie hieraan wil meewerken en dat we nu de vervolgstap kunnen zetten. Het is een mooie ontwikkeling voor Wanneperveen."

Nieuwbouw 

Dat nieuwbouw voor de beide scholen noodzakelijk was, daarover bestond geen discussie. De huidige schoolgebouwen, Wennepe en ‘t Vonder, voldoen niet meer. In het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs Steenwijkerland is dan ook opgenomen dat beide scholen – die zich hebben verenigd in de Samenlevingsschool de Lisdodde – een nieuw schoolgebouw krijgen. Bestuurders Wim Bok van Stichting Op Kop en Jan Spanjer van Accrete zijn enorm blij: "Het is een mooie locatie waar de kinderen optimaal in verbinding kunnen staan met de prachtige woon- en leefomgeving." Voor deze locatie, waarmee Wanneperveen wordt uitgebreid, was wel de goedkeuring van de provincie Overijssel nodig. 

Woningbouw 

Naast de wens voor een nieuwe basisschool, is ook woningbouw een thema dat hoog op de agenda staat. Wethouder Marcel Scheringa: "Omdat we voor de school een locatie buiten het dorp op het oog hadden, was het voor de provincie belangrijk dat we met een totaalplan zouden komen. In dat plan hebben we gezegd: de plek van de huidige schoolgebouwen is een prima locatie voor woningbouw. Het betekent namelijk dat er nieuwe woningen mogelijk zijn binnen de bebouwing van Wanneperveen. Zo speelt deze ontwikkeling in op én de wens van de schoolbesturen én de behoefte van jongeren en ouderen aan woningen."

Nu de provincie heeft aangegeven zich in de plannen te kunnen vinden, kan de volgende stap gezet worden. Dat is de bestemmingsplanprocedure om de bouw van zowel de school als woningbouw mogelijk te maken. Het is de bedoeling om daar nog in het eerste kwartaal van dit jaar mee te beginnen. 

Door: Nationale Onderwijsgids