HPV-vaccinatie in Amsterdam voor jongens en meisjes vanaf negen jaar

In de week van 14 februari valt in Amsterdam bij alle kinderen van 9 jaar de uitnodiging voor de DTP- en HPV-vaccinatie op de mat. Dit jaar worden voor het eerst ook jongens uitgenodigd voor de HPV-prik. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus. 8 op de 10 mensen raken er ooit mee besmet. Meestal merk je hier niets van en ruimt het lichaam het virus zelf op. Maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig en kan kanker ontstaan. Baarmoederhalskanker is de bekendste vorm bij meisjes. Maar ook jongens kunnen op termijn kanker krijgen, waaronder kanker aan de mond- en keelholte, penis of anus. Het HPV-vaccin beschermt tegen de 6 meest gevaarlijke en voorkomende soorten HPV-kanker.

2 prikken 

De HPV-vaccinatie bestaat uit 2 prikken, met een tussentijd van 6 maanden. Start een kind later met de HPV-vaccinatie, als het 15 jaar of ouder is, dan zijn 3 prikken nodig om goed beschermd te zijn.

Jongens 

Meisjes worden al sinds 2010 gevaccineerd tegen HPV. Vanaf dit jaar krijgen ook jongens de kans om zich te beschermen tegen kanker door HPV. Ook kunnen zij het virus niet meer aan anderen doorgeven als zij zijn gevaccineerd.

Vanaf 9 jaar 

GGD Amsterdam nodigt meisjes én jongens vanaf 9 jaar uit voor de eerste HPV-prik. Dit is een jaar eerder dan in de rest van Nederland. De reden is dat we deze vaccinatie in Amsterdam samen met de BMR- of de DTP-vaccinatie geven. Hierdoor hoeven de kinderen in Amsterdam niet nog een keer langs te komen als ze 10 jaar zijn.

Coronavaccinatie 

Momenteel kunnen kinderen vanaf 5 jaar ook een prik tegen corona krijgen. Tussen de coronaprik en andere prikken moet minimaal 14 dagen zitten. Het is niet erg om in korte tijd meerdere prikken te krijgen.

Door: Nationale Onderwijsgids