Op de basisschool naailes krijgen om leraren te ontzien

Groep 5, 6 en de kleuters van basisschool De Oversteek in Liempde kregen maandag geen rekenen of spelling, maar muziek- en naailes. Deze lessen kregen de kinderen van gastdocenten zodat hun eigen leraren de lessen voor de rest van de week goed kunnen voorbereiden. “De kinderen leren mooie nieuwe dingen, terwijl de leraar de lessen kan ontwikkelen”, aldus adjunct-directeur Maaike van den Heuvel. Dit meldt Omroep Brabant. 

Yvonne Roosen is een creatieve vakleerkracht die via het Eindhovense platform Qrabbl invalt op basisscholen. De organisatie Qrabbl heeft als doel het bestaande onderwijs aan te vullen met creatieve vakken. Roosen gaf al les in haar eigen atelier aan tieners en volwassenen, maar hoopt op deze manier ook weer meer praktijklessen in het basisonderwijs te gaan geven. 

Qrabbl

Ook op andere plekken in De Oversteek zijn kinderen met bijzondere lessen bezig. In de gymzaal kunnen kleuters een knikkerbaan bouwen en krijgen ze gelukslessen. De school maakt een aantal keren per jaar gebruik van Qrabbl. Op die manier hebben leraren de tijd om huiswerk na te kijken en lessen voor te ontwikkelen. 

Lerarentekort 

Ook wanneer er leraren ziek zijn en er geen vervanger geregeld kan worden wordt Qrabbl om hulp gevraagd. Dit lijkt dan ook een oplossing te zijn voor het lerarentekort. “De kinderen kunnen gewoon naar school komen en hebben toch een leuke dag. Ze leren sowieso iets”, aldus Van den Heuvel.  

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk