Gymnastiekles voor kinderen in het Kinderboekenmuseum

Zo’n 20 fitte Floddertjes en actieve Abeltjes verzamelden zich woensdag 19 januari in het Kinderboekenmuseum voor een mentale boost. In het kader van de actie De Museum Gym bood het museum een bijzondere sportles. Dit meldt het Kinderboekenmuseum.

Dansen met Dolfje, krachttrainning met Kikker en pilates met Pippi: het kon woensdagmiddag in het Kinderboekenmuseum, dat voor even veranderde in een sportschool onder leiding van sportinstructeur Paulina Henao. Directeur Aad Meinderts over de actie: "Wij willen met deze actie aandacht vragen voor de culturele sector die voorziet in een essentiële levensbehoefte. Aangetoond is dat we verantwoord open kunnen en we kunnen niet langer zwijgend toezien hoe de cultuur achter in de rij moet plaatsnemen. Het verlangen weer open te gaan is groot bij onze medewerkers, vrijwilligers en vooral onze bezoekers. De actie is een noodkreet aan de politiek: “Hallo, wij zijn er ook nog!” We hebben ons lang genoeg gedragen als de braafste van de klas." Bezoekers reageerden enthousiast op de actie: "Geweldig. Wat een goed initiatief, alleen komen we de volgende keer graag weer gewoon voor Kikker en zijn vriendjes!" En: "Het is toch te zot dat je massaal naar warenhuizen en sportscholen mag, maar niet naar een museum."

Actiedag van de culturele sector 

De sportles van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum was onderdeel van de landelijke actie De Museum Gym, waarmee de musea aansluiten bij de actiedag van de culturele sector als protest tegen het kabinetsbesluit dat deze hele sector voorlopig nog gesloten moeten blijven. De musea willen zo laten zien dat zij, net als de sportscholen en commerciële doorstroomlocaties, ook op een veilige manier open kunnen. 

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Eveline van Egdom