Nu het op de sportschool niet kan zou je kinderen buiten moeten laten bewegen

De nieuwe coronamaatregelen zorgen ervoor dat er na vijf uur ’s middags niet meer kan worden gesport bij een vereniging. Bij allerlei sportclubs is het afgelopen weekend naarstig gezocht naar oplossingen, maar in veel gevallen zijn die niet gevonden. Het gevolg: kinderen gaan nog minder bewegen. Het is daarom tijd dat het kabinet in haar coronabeleid het onderwijs mogelijkheden gaat bieden om die belangrijke stap naar buiten te zetten. Dit meldt ANP Expert Support. 

Kinderen die normaal bijvoorbeeld meerdere keren per week voetballen of hockeyen, zitten deze tijd nu weer thuis op de bank. En dat terwijl kinderen van nu al zoveel tijd doorbrengen achter schermpjes en veel minder buiten spelen dan hun ouders en grootouders deden met als gevolg onder andere meer overgewicht en meer bijziendheid.

Best geventileerde klaslokaal is het schoolplein 

In Amerika is tijdens de eerste coronagolf ingezet op het gebruik van de buitenruimte van scholen voor onderwijs. Veel meer scholen in de VS zijn daardoor het schoolplein gaan gebruiken als het best geventileerde klaslokaal. In het Nederlandse coronabeleid ontbreekt de aandacht voor de mogelijkheden die buitenlessen bieden, op dit moment volledig.

Onder schooltijd meer bewegen 

Door het schoolplein anders in te richten en leerkrachten te ondersteunen bij het ontwikkelen van buitenlessen kunnen kinderen ook onder schooltijd meer bewegen. Zeker nu dat op de sportclub even niet kan. Ook voor de langere termijn is het stimuleren van meer buitenles voordelig. Uit steeds meer onderzoek blijkt dit; buiten komt de leerstof beter binnen.

Koud in het klaslokaal 

Bovendien bieden buitenlessen juist nu een extra voordeel in het onderwijs. Veel kinderen klagen dat het heel koud is in de klaslokalen, waarvan de ramen openstaan om ze goed te ventileren. Natuurlijk is het koud als je stilzit. Beweging is zo belangrijk, ook in het lokaal. Maar als je net lekker actief buiten bezig bent geweest, voelt het daarna zelfs in een goed geventileerd klaslokaal een stuk warmer.

Door: Nationale Onderwijsgids