Voorlopig geen maatregelen op scholen, OMT houdt het in de gaten

Strengere regels voor scholen wil het OMT het liefst "vermijden", ondanks het oplopende aantal besmettingen onder kinderen. Wel vindt het Outbreak Management Team het belangrijk de situatie op scholen "nauwlettend" te volgen, om te kijken of kinderen niet te veel andere leeftijdsgroepen aansteken.

Mogelijk zijn er dan "toch aanvullende maatregelen" nodig op scholen, staat in het OMT-advies. Het kabinet had het deskundigenteam gevraagd naar advies over het basis- en voortgezet onderwijs omdat veel scholen recent klassen naar huis moesten sturen wegens besmettingen. Het OMT ziet ook dat vooral kinderen jonger dan twaalf "na de herfstvakantie vaker dan voorheen in uitbraken en clusters van coronagevallen betrokken zijn".

De rest van de samenleving

Maar er is steeds meer bewijs "voor schade aan de ontwikkeling van kinderen" die niet naar school kunnen om lessen te volgen. Daarom adviseert het OMT voorlopig nog geen nieuwe maatregelen voor schoolkinderen. Mogelijk moet de rest van de samenleving aanvullende maatregelen accepteren, waar kinderen "omwille van hun ontwikkeling" zich niet aan hoeven te houden.

In quaraintaine 

Overigens is het wel belangrijk dat ook basisschoolleraren thuisblijven als ze snotteren of andere corona-gerelateerde klachten hebben en zich laten testen, aldus het OMT. Kinderen moeten in quarantaine "als een huisgenoot of overig nauw contact positief getest is".