Tulpenbollen de grond in bij Floriade door leerlingen Almeerse basisscholen

In het Ecodistrict aan de zuidkant van het Floriade-terrein, waar één van de ingangen van Floriade Expo 2022 komt, gaan dit najaar 30.000 biologische tulpenbollen de grond in. Acht klassen van acht verschillende Almeerse basisscholen kregen hun eigen kavel toegewezen en plantten ieder een deel van de bloembollen. Dit meldt de Floriade. 

Onder leiding van landschapsarchitect Niek Roozen, medewerkers van Stad & Natuur Almere en gemeente Almere gingen de leerlingen aan de slag. Ze kregen uitleg over Floriade, het arboretum, het Ecodistrict, tulpenbollen en gidssoorten. Daarna mochten de bollen geplant worden.

Tulpen

Het Ecodistrict van Floriade maakt deel uit van de toekomstige ecologische verbindingszone, ten zuiden van de A6. Er wordt tijdens Floriade Expo 2022 aandacht besteed aan insectenbosjes, het belang van bijen en vlinders en aan gidssoorten. In het gebied zijn de arboretumranden met de letter T -de botanische naam van een tulp is Tulipa- beplant. Er komt een variëteit aan tulpen zoals Ballerina, Novi Sun, Royal Virgin en Ingens. De tulpen bloeien opvolgend van april tot en met eind mei en zijn afkomstig van Tulipsgreen, een biologische tulpenbollenteler uit de Noordoostpolder die zich hard maakt om alleen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen te werken.

Eigen kavel voor klassen

De kavels in het Ecodistrict zijn erg geschikt om scholen en leerlingen te betrekken bij Floriade en de groene stad van de toekomst. De klassen hebben een eigen kavel in deze zone toegewezen gekregen. In het voorjaar 2022 komen de klassen weer terug op hun kavel om het tweede deel in te zaaien met één- en tweejarigen bloemen. Tijdens de Expo zijn de leerlingen ook welkom om te komen kijken hoe mooi de kavel in bloei staat. Het eigenaarschap en de verzorging van de kavel ligt bij de Floriade-organisatie.

De basisscholen hebben met het planten van deze bloembollen een steentje bijgedragen om Floriade nog kleurrijker te maken voor een groen dagje uit.

Door: Nationale Onderwijsgids