Lerarentekort loopt op, scholen overwegen invoering vierdaagse schoolweek

Een aantal scholen bekijken of ze noodgedwongen een vierdaagse schoolweek kunnen gaan invoeren. Dit vanwege het huidige lerarentekort. Dit komt naar voren in een bericht van De Telegraaf op basis van voorlopige resultaten van een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Dit meldt de NOS.

Veel schoolleiders die de enquête van de AVS invulden gaven aan geen invallers meer te kunnen vinden. 

Tekort aan leraren loopt op

Hoe groot het lerarentekort is, is niet duidelijk. Dat wordt namelijk niet centraal geregistreerd. Volgens een bestuurder van de onderwijsbond AOb zijn de problemen het grootst in de grote steden. De Inspectie van het Onderwijs denkt dat het tekort aan leraren tot 2030 kan oplopen naar 6000 fte’s.

Een uitzondering

Wettelijk gezien mogen scholen geen vier dagen lesgeven. De inspectie en het ministerie van het Onderwijs zijn behoorlijk streng. In noodgevallen mag er wel voor een periode van zeven weken een uitzondering worden gemaakt. Sommige scholen wisselen met klassen, dan gaat de ene groep vier dagen naar school en de week erna de andere groep. Andere scholen organiseren ‘alternatieve lessen’ op dagen dat er geen leerkracht beschikbaar is. 

Door: Nationale Onderwijsgids