Aanvraag islamitische school Veenendaal afgewezen door Raad van State

De Raad van State heeft besloten dat de gemeente Veenendaal niet hoeft mee te werken aan de vestiging van een islamitische basisschool in die plaats. De Stichting Al Amana Scholen had al meerdere aanvragen ingediend bij de gemeente. Deze aanvragen gingen over het opnemen van een islamitische basisschool in het plan van scholen in de periode 2021-2023. Dit meldt de Gelderlander. 

Het is niet waarschijnlijk dat de school de stichtingsnorm van 318 leerlingen gaat halen. Er zit al een islamitische basisschool in Ede en de helft van het aantal verwachte leerlingen gaat daar al naar school.

Aanvraag afgewezen

Dat was voor de gemeente eigenlijk al de reden om de aanvraag af te wijzen. De Stichting Al Amana Scholen stapte daarom naar de Raad van State, maar die heeft nu de gemeente Veenendaal gelijk gegeven.

Deze uitspraak betekent niet dat er nooit een islamitische school in Veenendaal komt. “Dit was de laatste keer dat ze een rechtstreekse aanvraag bij de gemeente konden doen. De regels zijn veranderd en nu moet dat aangevraagd worden bij de minister”, aldus wethouder Marco Verloop.

Islamitische basisscholen 

De Stichting heeft op dit moment al islamitische basisscholen in Ede, Zwolle, Zeist en Hoorn. 

Door: Nationale Onderwijsgids