Overvol stroomnetwerk zorgt voor vertraging van verbouwing bij basisschool

Basisschool de Havenrakkers in Broek in Waterland moet waarschijnlijk jaren wachten voordat ze kunnen gaan verbouwen. Er is op dit moment een groot stroomtekort in de provincie Noord-Holland. Dit meldt NH Nieuws.

Volgens Openbaar Primair Onderwijs (OPSPOOR) kan netbeheerder Liander geen stroompunt verzorgen voor het noodgebouw. In dit gebouw moeten de kinderen deze winter les krijgen als de school zou gaan verbouwen. Als het gebouw niet verwarmd kan worden krijgen de kinderen gewoon les in het huidige gebouw en moet de verbouwing even op zich laten wachten. “Wat zeker niet gaat gebeuren is dat kinderen in de kou les krijgen”, aldus OPSPOOR woordvoerder Noor van Doesburg.

Alternatieven

OPSPOOR kijkt nu naar alternatieven om de noodgebouwen warm te kunnen krijgen. Zonnepanelen alleen zijn niet voldoende, omdat daarvoor teveel stroom nodig is. Een aggregaat zou wel kunnen, maar die verstookt 450.000 euro in de 14 maanden dat de kinderen daar les krijgen. Donderdag heeft de school een gesprek met de gemeente Waterland om te kijken of er een oplossing gevonden kan worden.

Geen nieuwe grootverbruikers

Netbeheerder Liander meldde vorige maand al dat het elektriciteitsnetwerk in een groot deel van de provincie Noord-Holland te vol zit. Dat betekent dat er de komende vier jaar geen nieuwe grootverbruikers, zoals supermarkten en bedrijven, meer bij kunnen in bepaalde gebieden.

De provincie liet toen al weten in gesprek te gaan met Liander om samen tot een oplossing te komen. 

Door: Nationale Onderwijsgids