Noraly Beyer moet meningsverschillen sinterklaasintocht Amsterdam oplossen

Oud-nieuwslezer Noraly Beyer gaat gesprekken begeleiden tussen het bestuur van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam (SSIA) en vrijwilligers van de stichting die er uit onvrede zijn vertrokken. Het rommelt binnen de stichting al een tijdje over hoe een alternatieve intocht van de goedheiligman in de hoofdstad eruit zou moeten zien.

Toen de stichting in plaats van een traditionele intocht per boot een groot evenement in de Johan Cruijff ArenA voorstelde, was een aantal vrijwilligers er klaar mee. De gemeente en de stichting zeggen nu in een gezamenlijk statement dat "de meningsverschillen snel moeten worden opgelost" en dat hier "een goed gesprek voor nodig is tussen het stichtingsbestuur en de vertrokken vrijwilligers, begeleid door een mediator".

Belangrijke taak

Burgemeester Femke Halsema en de stichting zijn blij dat Beyer "bereid is om deze belangrijke taak op zich te nemen", zo staat in de verklaring. "De gemeente Amsterdam en SSIA hopen dat op deze wijze niet alleen een bijzondere intocht kan plaatsvinden voor alle kinderen met zoveel mogelijk vrijwilligers, maar ook dat de verhoudingen in de stichting op korte termijn duurzaam zullen verbeteren."

Traditionele intocht 

Vanwege de coronamaatregelen besloot de stichting in augustus dat een traditionele intocht per boot, gevolgd door een rit te paard met veel publiek erbij, er ook dit jaar niet inzit. Controleren op coronatoegangsbewijzen onder zo'n 400.000 aanwezigen werd als niet haalbaar beschouwd.

'Doorstroomevenement'

Donderdag werd besloten dat een intocht met stoomboot toch mogelijk is, in de vorm van een 'doorstroomevenement'. De boottocht wordt verlengd, zodat er geen grote drukte ontstaat op bepaalde plekken, en er geen QR-codes nodig zijn om toegang te krijgen. Daarna is er een intochtfeest bij het Marine Etablissement Amsterdam. De rijtocht door de stad gaat niet door. De intocht is op zondag 14 november.

Door: ANP