Zeven alternatieve dierentuinen om naartoe te gaan in de herfstvakantie

Het is vandaag dierendag, maar het is ook bijna herfstvakantie. En dat is een goed moment om weer naar de dierentuin te gaan. Zin om eens naar een ándere dierentuin te gaan dan Blijdorp of Beekse Bergen? In deze top 7 leukste alternatieve dierentuinen staat er ongetwijfeld eentje tussen waarvan je nog nooit hebt gehoord.

1. Taman Indonesia (Kallenkote / Overijssel)

Taman Indonesia is een exotisch dierenpark in Overijssel, waar iedere bezoeker zich waant in de tropische omgeving van Indonesië. Je kan er bijzondere Aziatische dieren ontmoeten, zoals de Binturong, de loewaks en Maleise Bosuilen, maar ook een traditionele Mentawai paalwoning bezoeken of eten in de Indische waroeng. Voor de kinderen is er een speeltuin, een kinderboerderij en een spannende speurtocht. 

2. Reptielenzoo Iguana (Vlissingen / Zeeland)

Fan van reptielen? Dan is Iguana voor jou de place te be: maar liefst 500 reptielen, amfibieën en insecten zijn hier te bewonderen: van koningspythons tot gifkikkers en van reuzenschildpadden tot wandelende bladeren. Iguana is niet alleen een dierentuin, maar ook een opvangcentrum, en plek waar voorlichting wordt gegeven over dierenmishandeling. In de ‘vitrine van wansmaak en misbruik’ kun je maskers van schildpadden zien en laarzen en tassen van slangenleer.

3. Vogelpark Ruinen (Drenthe)

Dit vogelpark in het Drentse Ruinen is het levenswerk van Henk Dietz. Zijn enorme verzameling vogels stelde hij in 2000 open voor het publiek, en sinds 2006 is het park officieel een dierentuin. Bezoekers kunnen kennis maken met een unieke populatie Nederlandse weide – en waadvogels, van wulp tot kluut en van tureluur tot kievit, én hun tropische verwanten. Wie wil, kan een speurtocht doen die je door het hele park voert.

4. Artisklas (Haarlem / Noord-Holland)

Artis is natuurlijk bekend, maar kende je Artisklas ook al? Het is de kleinste officiële dierentuin van Nederland. Op het terrein in Haarlem-Noord staan vier punthuisjes met ieder een eigen thema. Zo is er eentje waarin allemaal reptielen en ongewervelde dieren te zien zijn, en is er een huisje dat het eerste én enige diorama van Haarlem bevat, waar onder meer dieren op sterk water, schedels en (opgezette) dieren te zien zijn.

5. Dierenpark de Oliemeulen (Tilburg / Noord-Brabant)

De Oliemeulen, gevestigd in een voormalige varkensboerderij aan de Tilburgse Bleukweg, noemt zichzelf de vreemdste dierentuin van Nederland. Daar zit wat in: er zijn loslopende stinkdieren en vliegende honden, demonstraties met slangen en spinnen waarbij je een slang of spin even mag aanraken of vasthouden, en op drukke dagen zijn er gave shows met roofvogels. Helemaal verknocht geraakt aan een van de dieren? Wie wil kan er eentje adopteren.

6. DoeZOO Insektenwereld Leens (Groningen)

Deze Noord-Groningse dierentuin noemt zichzelf de enige doe-zoo van Nederland: hier wordt van de natuur een spannende belevenis gemaakt. Insecten nemen een centrale plaats in, maar er zijn ook veel andere dieren, zoals hagedissen en neusberen, én insectenetende planten. Bij DoeZOO draait het vooral om doen, van schildpadden onder hun kin kriebelen tot meelwormenkoekjes eten. Iedere dag worden er gratis rondleidingen gegeven.

7. Wereldtuinen Mondo Verde (Landgraaf / Limburg)

In dit familiepark in het uiterste zuiden van Nederland kun je de wereld rondreizen via een keur aan internationale tuinen: zo zijn Portugal, Engeland, Japan en Rusland allemaal met een eigen tuin vertegenwoordigd. Tegelijk is het ook een dierenpark, waar dieren zoals panters, tijgers, leeuwen, kamelen en apen te zien zijn. Mondo Verde is ook beroemd om zijn grote tropenhal en enorme vogelparadijs, dat de twee-na-grootste vogelvolière van Europa is.

Door: NL Recreatie/Nationale Onderwijsgids