Nationale Kraanwaterdag wil meegeven dat kraanwater hartstikke gezond is

Uit onderzoek op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 blijkt dat slechts 71 procent van de ondervraagde kinderen gemiddeld niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. Ruim 210.000 kinderen doen mee met deze derde editie, een recordaantal. Na een lang coronajaar zien veel scholen en bso’s deelname aan Nationale Kraanwaterdag als een gezonde start van het nieuwe schooljaar. Op Nationale Kraanwaterdag drinken kinderen op school en de bso alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Ook krijgen ze les over waarom water belangrijk is voor je lichaam. Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt ondersteund door vele partners. Dit meldt Nationale Kraanwaterdag.

Nationale Kraanwaterdag staat dit jaar in het teken van kraanwater als gezonde en sportieve dorstlesser. Wim Drossaert, directeur Dunea: “Aan het recordaantal aanmeldingen voor Nationale Kraanwaterdag en de landelijke interesse voor watertappunten blijkt dat bij veel scholen en bso’s het drinken van kraanwater, in de strijd tegen obesitas bij kinderen, wordt gezien als belangrijk en gezond alternatief voor alle zoete ongezonde drankjes.”

Drinken van kraanwater

Traditiegetrouw worden aan het begin van het schooljaar nieuwe afspraken gemaakt. Een goed moment om ook het drinken van kraanwater te bespreken. En omdat er weer volop gesport en gegymd kan worden en de competities weer zijn gestart is er tijdens deze editie extra aandacht voor het drinken van kraanwater tijdens het sporten en bewegen. De drinkwaterbedrijven zien dat scholen en bso’s Nationale Kraanwaterdag aangrijpen om het drinken van kraanwater nog meer te stimuleren en vaste kraanwaterdagen te introduceren.

Water lekker vinden

Uit een poll van het Jeugdjournaal van vorig jaar blijkt dat bijna 90 procent van de ondervraagde kinderen water lekker vindt om te drinken. Onderzoek op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 laat echter zien dat desondanks slechts 71 procent van de leerlingen niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. Dit beeld kwam ook al naar voren in de laatste voedselconsumptiepeiling van het RIVM (2012-2016). Het RIVM onderzocht ook dat kinderen ruim twee tot drie keer zoveel glazen gezoete drankjes drinken.

Leren over water

De drinkwaterbedrijven zetten zich in om de drinkwaterconsumptie van kinderen te verdubbelen en vinden het van groot belang dat kinderen ook weten wáárom het drinken van water goed voor je is. Speciaal voor Nationale Kraanwaterdag zijn gratis educatieve materialen ontwikkeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Tijdens de les ontdekken de kinderen dat water je lichaamsvocht aanvult als je sport en beweegt, je lichaamstemperatuur op peil houdt en voedingsstoffen op de juiste plek brengt en afvalstoffen afvoert. Bovendien is voldoende water drinken belangrijk voor de concentratie, vermindert het de kans op hoofdpijn en verbetert het de sportprestaties. Deze kennis draagt bij aan de intrinsieke motivatie om voldoende water te drinken.

Door: Nationale Onderwijsgids