De Regenboog wint E-Waste Race en mag gratis naar Science Museum NEMO

Leerlingen van tien basisscholen in Rotterdam hebben de afgelopen weken 4.672 aantal afgedankte elektronische apparaten ingezameld. De winnaar van de E-Waste Race Rotterdam 2021 is basisschool De Regenboog uit Rozenburg. In vier weken tijd haalden zij 1.257 apparaten op. Ze hebben een schoolreis naar Science Museum NEMO gewonnen en een plakkaat. Dit meldt gemeente Rotterdam.

Oude tosti-ijzers

De kinderen uit groep 6, 7 en 8 zamelden in de buurt zoveel mogelijk oude of kapotte elektronische apparaten in. Bewoners konden hun oude broodrooster of tosti-ijzer aanmelden op de website van E-Waste Race en de leerlingen haalden het vervolgens aan huis op.
 
De meest ingezamelde producten zijn: kabels (2.113 stuks), overig klein elektronica (1.821 stuks) en als derde mobiele telefoons (412 stuks). Door de inzet van de leerlingen kunnen al deze apparaten worden hergebruikt en gerecycled en belanden ze niet in de verbrandingsoven.
 

Consuminderen

De tien deelnemende basisscholen aan de E-Waste Race: De Kleine Prins, de Nicolaasschool, PCBS De Regenboog, De Klaver Heijplaat, De Schalm, De Bergse Zonnebloem, Globetrotter-Katendrecht, De Pantarijn, de Heijbergschool en de Christophoorschool kregen vooraf een gastles over afval, grondstofschaarste, consuminderen en afvalscheiding.
 
Ook leerden ze dat op dit moment in Nederland de helft van het elektronische afval (e-waste) niet wordt gerecyled. Vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la.
 

Waardevol initiatief

De E-Waste Race is een wedstrijd tussen scholen in de regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. 'Een waardevol initiatief’, vindt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): "De leerlingen hebben laten zien dat in de meeste apparaten heel veel onderdelen zitten die prima opnieuw te gebruiken zijn. Het is zonde om die weg te gooien. Zo gaven ze meer dan 80 procent van de onderdelen van een laptop een tweede leven. Dat biedt inspiratie voor de stappen die Rotterdamse bedrijven aan het zetten zijn naar een circulaire economie."
 
Door: Nationale Onderwijsgids