Groet steden waarschuwen voor schoolsluiting vanwege het lerarentekort

Onderwijswethouders van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam waarschuwen dat meerdere scholen mogelijk moeten sluiten vanwege het lerarentekort. “Ik heb deze week al verschillende besturen gesproken die zeggen dat ze na de zomervakantie bepaalde scholen niet open kunnen doen.” Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Wethouder Said Kasmi van Rotterdam geeft aan dat ze al op het punt zijn gekomen dat scholen soms klassen naar huis moeten sturen. “De tekorten zijn flink en zullen de komende jaren alleen maar verder toenemen. Dus we verwachten grote problemen in de nabije toekomst.”
 
Dat ziet de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman ook. “Ik heb deze week al verschillende besturen gesproken die zeggen dat ze na de zomervakantie bepaalde scholen niet open kunnen doen.” 
 
Sommige scholen werken inmiddels met noodplannen, waarbij leerlingen één dag in de week sport of cultuur krijgen in plaats van dat er een leraar voor de klas staat.
 
Wethouder Bredemeijer van Den Haag wijt de situatie onder andere aan “complexe grootstedelijke problemen”. Leraren zien dat niet zitten en kiezen er dan voor om in een rustigere omgeving aan de slag te gaan. “Dan ontstaat er een glijdende schaal: de onderwijskwaliteit wordt minder, scholen kunnen leerlingen nog maar deels lesgeven of moeten uiteindelijk zelfs dicht.”
 
De wethouders roepen de partijen aan de formatietafel op de loonkloof tussen leraren in basis- en voortgezet onderwijs te dichten. Ook dienen de tijdelijke coronagelden voor het onderwijs blijvend te worden en het verouderde schoolsysteem moet op de schop.     
 
Door: Nationale Onderwijsgids