Tweede Kamer voert rondetafelgesprek over Nationaal Programma Onderwijs

Op woensdag 26 mei 2021 van 14.00 tot 16.30 uur houdt de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een rondetafelgesprek over het Nationaal Programma Onderwijs. Het overleg vindt plaats in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct. Dit meldt de Tweede Kamer.

Het Nationaal Programma Onderwijs richt zich op herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na de coronacrisis. Hiervoor komt in totaal 8,5 miljard euro beschikbaar voor een periode van 2,5 jaar. Hiervan is 5,8 miljard euro bestemd voor het funderend onderwijs en 2,7 miljard euro voor mbo-ho. Daarnaast wordt structureel 645 miljoen euro vrijgemaakt om voor de hogere leerlingen- en studentenaantallen te compenseren. Met het extra geld kunnen scholen coronavertragingen aanpakken. Wat het funderend onderwijs betreft kunnen scholen kiezen uit een menukaart van kansrijke interventies, gebaseerd op interventies die in internationaal onderzoek effectief zijn gebleken.
 

Doel van het rondetafelgesprek

De commissie wil tijdens het rondetafelgesprek reflecteren op het Nationaal Programma Onderwijs. Daarnaast heeft de commissie besloten om een wetenschapstoets te doen en de uitkomsten te betrekken bij dit rondetafelgesprek. Deze bevindingen zullen tijdens de eerste ronde van het rondetafelgesprek worden toegelicht door twee wetenschappers. De informatie en uitkomsten van het rondetafelgesprek kunnen meegenomen worden in de commissiedebatten die zijn gepland op 7 juni (onderwijs en corona po en vo) en 5 juli (onderwijs en corona mbo en ho).
 

Programma

Blok 1   14.00 – 14.45 uur: Wetenschapstoets
  • Roel Bosker, hoogleraar Onderwijswetenschappen en directeur van GION onderwijs/onderzoek verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen
  • Tamara van Gog, o.a. hoogleraar Onderwijswetenschappen aan de afdeling Educatie van de Universiteit Utrecht
 
Blok 2   14.50 – 15.35 uur: Partijen uit het veld
  • Tamar van Gelder, waarnemend voorzitter Algemene Onderwijsbond (mede namens CNV en FvOV)
  • Petra van Haren, voorzitter Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS)
  • Sharon Martens, voorzitter Lerarencollectief Nijmegen, digitaal aanwezig
  • Nienke Luijckx, Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), digitaal aanwezig
 
Blok 3  15.40 - 16.30 uur: Mix van genodigden
  • Merel van Vroonhoven, onafhankelijk aanjager voor de aanpak van het lerarentekort 2019/2020
  • Margreet de Vries, directeur-bestuurder Onderwijs Ontwikkeling Nederland (OON), vereniging van adviesbureaus en jeugdhulp
  • Lobke Vlaming, directeur Ouders en Onderwijs Utrecht, digitaal aanwezig
  • Elijah Delsink, Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO), digitaal aanwezig