Kinderboekenambassadeurschap Manon Sikkel verlengd tot 2022

Het kinderboekenambassadeurschap van Manon Sikkel wordt met een jaar verlengd in verband met de langdurige sluiting van bibliotheken en basisscholen. Kinderboekenschrijfster Manon Sikkel, bekend van onder andere de boeken over Geheim agent oma en Elvis Watt, is sinds 1 april 2019 Kinderboekenambassadeur van Nederland. Zij zal die rol blijven vervullen tot 1 april 2022. Dit meldt Stichting Lezen.

Bij haar aantreden, twee jaar geleden, koos Manon Sikkel voor het thema diversiteit en inclusie in kinderboeken. Daarmee wil ze aandacht vragen bij uitgevers, illustratoren en schrijvers voor meer kleur en variatie in kinderboeken - en met minder stereotypen. “De dikke, ‘lelijke’ juf hoeft niet altijd gemeen te zijn.”

#IkLeesThuis

Tijdens de eerste lockdown lanceerde ze de hashtag #ikleesthuis, tijdens de tweede lockdown deed ze een oproep om de lokale boekhandelaar te steunen. Samen met de Children’s Laureates van onder andere Engeland, Ierland, Italië en Australië bracht ze eind vorig jaar een nieuwjaarsboodschap uit om kinderen wereldwijd aan het lezen te krijgen.

Voor het komend jaar heeft Sikkel, in navolging van haar Engelse collega Cressida Cowell, een lijst gemaakt met wat elk kind nodig heeft.

  1. Een eigen boek bezitten
  2. Een bibliotheek om boeken uit te kiezen
  3. Hulp bij het kiezen van een boek
  4. Een boek waarin je jezelf herkent
  5. Iemand die vaak voorleest
  6. Alles mogen lezen wat je wil
  7. Tijd om zelf verhalen te verzinnen
  8. Ooit een echte schrijver ontmoeten
  9. Een fijne plek hebben om te lezen

Door: Nationale Onderwijsgids