Wat zijn de meest voorkomende basisschoolnamen in 2021?

We hebben ze in Nederland in alle kleuren en smaken: basisscholen. Openbaar, katholiek, protestants, islamitisch, joods, montessori, dalton, oecumenisch… Genoeg keuze! Daar komen ook veel verschillende, soms erg originele, basisschoolnamen bij kijken. Toch zijn er een aantal namen die we vaker terug zien dan andere. Maar wat zijn nou eigenlijk de meest voorkomende basisschoolnamen anno 2021? De redactie van de Nationale Onderwijsgids zocht het uit.

In de zomer van 2001 kwam dagblad Trouw met een top tien van meest populaire basisschoolnamen in Nederland. Het artikel ging ook in op de meer opvallende namen of trends in basisschoolland. Zo bleek dat de Regenboog (nog altijd de meest populaire schoolnaam) hoog scoorde bij ‘gewoon’ christelijke scholen, maar dat de naam Rehoboth (‘de Heer geeft ruimte’) op gereformeerde scholen juist erg populair was. Ook viel op dat vooral openbare scholen vaak namen dragen die uit het segment flora en fauna komen. Denk bijvoorbeeld aan vogelnamen zoals Leeuwerik of Duif, en floranamen zoals Wilg, Waterlelie en Linde. Hierbij is er een link te leggen met het idee van kinderen die uitvliegen of opbloeien. Toch zijn dit niet de meest populaire namen in Nederland.

Minder basisscholen

Volgens het Trouw-artikel werd de top tien in 2001 aangevoerd door De Regenboog (132), De Wegwijzer (92) en de Jozefschool (87). Die top drie is in 2021 qua namen onveranderd gebleven, maar wat wel opvalt is dat het aantal scholen over de hele linie van de top tien flink is afgenomen. Er zijn nu bijvoorbeeld nog maar 95 Regenboogscholen, wat betekent dat er in twintig jaar tijd 37 scholen die deze naam dragen zijn verdwenen. We kunnen hier niet met zekerheid een bepaalde reden aan verbinden, maar het verdwijnen van kleine scholen door teruglopende aantallen leerlingen zou een goede verklaring kunnen zijn. Zo meldde het Friesch Dagblad vorig jaar dat voor bijna een op de vijf Friese basisscholen het doek was gevallen in vergelijking met tien jaar daarvoor. Deze trend lijkt voorlopig ook nog niet voorbij.

Wat zijn de meest populaire basisschoolnamen?

Zoals gezegd is de top drie onveranderd gebleven, maar daaronder is wel het een en ander veranderd, blijkt uit data van de Rijksoverheid. Zo staat de Julianaschool hoog genoteerd, al gaat het om zowel prinses/koningin Julianascholen als Julianascholen die zijn vernoemd naar Juliana van Stolberg, de moeder van Willem van Oranje. Ook prinses/koningin Beatrix en prins/koning Willem-Alexander zijn goed vertegenwoordigd in de top tien. Daarnaast staan er nog altijd veel christelijke basisschoolnamen in de top tien. Zo zijn De Bron en de Eben Haezerschool (‘tot hiertoe heeft de Heer ons geholpen’) nieuwe binnenkomers. Daar staat tegenover dat de christelijke naam ‘Rehoboth’ uit de top tien is gezakt. Jozef en Maria nemen nog altijd prominente plekken in op de lijst.

De top 10 basisschoolnamen in 2021

1. De Regenboog (95)
2. De Wegwijzer (68)
3. Jozefschool (58)
4. Juliana (koningin/prinses of Van Stolberg) (46)
5. Het Kompas (43)
6. (koningin/prinses) Beatrix (38)
7. Eben Haezer (38)
8. Mariaschool (38)
9. (prins/koning) Willem Alexander (35)
10. De Bron (34)

Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: Rijksoverheid, Trouw, Het Parool, Friesch Dagblad