Heropening basisscholen goed verlopen, wel zorgen over werkdruk en sneltesten

Hoewel bijna 90 procent van de basisschoolleiders vindt dat het goed gaat op school sinds de heropening op 8 februari bestaan er wel zorgen over de werkdruk en over het snel kunnen testen van onderwijspersoneel. Dit meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op basis van een peiling die de vereniging onder ruim 800 basisschooldirecteuren heeft uitgevoerd. 

Bijna 43 procent van de scholen heeft in de afgelopen week gemiddeld één klas naar huis gestuurd wegens een coronabesmetting, en bij sommige scholen gaat het zelfs om meerdere klassen.

Leerlingen

Ongeveer 89 procent van de leerlingen zijn aanwezig op school, en een deel krijgt onderwijs vanuit huis. Per school zijn gemiddeld dertien leerlingen niet op school vanwege coronagerelateerde klachten, en gemiddeld negen leerlingen per school zitten momenteel in quarantaine. Dat komt neer op 60.000 leerlingen in Nederland, wat ongeveer 4 procent is. Deze cijfers verschillen wel per regio en school.

Maatregelen op scholen

Schoolleiders geven aan dat een aantal van de maatregelen die de scholen moeten hanteren niet werkbaar zijn. Het gaat bijvoorbeeld om het afstand houden met leerlingen (87 procent), het werken in vaste groepjes (81 procent) en het dragen van mondkapjes (58 procent). Sommige andere maatregelen gaan juist wel heel goed, zoals het niet ontvangen van ouders in de school (95 procent), afstand houden tussen onderwijspersoneel (84 procent) en het thuislaten van kinderen met verkoudheidsklachten (82 procent).

Leraren

Zo’n 90 procent van de leraren is aanwezig op school; een deel geeft les vanuit huis. Gemiddeld zitten er 2,6 leraren thuis wegens coronagerelateerde klachten. Dit zorgt voor meer druk op schoolleiders omdat er gezocht moet worden naar vervanging, wat wegens corona en de al bestaande personeelstekorten geen simpel karwei is.

Sneltesten

“Sneltesten zouden eraan bijdragen dat er minder klassen naar huis zouden moeten en alleen vaccineren zorgt voor echte veiligheid van onderwijspersoneel”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren. Op dit moment maakt 16 procent van de scholen gebruik van sneltesten. Ruim 90 procent van de schoolleiders is voorstander van het preventief sneltesten zonder klachten. Van Haren: “We hebben in november al aangegeven dat er bij de heropening van de scholen sneltesten hadden moeten zijn en liefst dat onderwijspersoneel als vitaal beroep een plek kreeg in het vaccinatieprogramma. Maar dat ze nog steeds niet breed ingezet kunnen worden, terwijl er voldoende voorraad is, is wel heel teleurstellend.”

Door: Nationale Onderwijsgids