Utrecht gaat met centraal aanmeldsysteem voor basisscholen werken

De Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met het plan om met een centraal aanmeldsysteem voor basisscholen te gaan werken. Op deze manier hoopt de gemeenteraad ouders gelijke kansen te kunnen geven om hun kind op hun voorkeursschool te kunnen plaatsen. Dit meldt Nu.nl.

Het centrale aanmeldsysteem zorgt ervoor dat de plekken op de basisscholen gelijktijdig verdeeld worden. Dat betekent dat als een school genoeg plekken heeft voor alle aanmeldingen, alle kinderen op die school worden toegelaten. In Utrecht gaat dat volgens wethouder Anke Klein (D66) om ongeveer 75 van de 114 basisscholen. Bij basisscholen waar wel sprake is van meer aanmeldingen dan plekken (‘overaanmelding’) worden eerst kinderen met voorrang geplaatst, zoals kinderen met een broertje of zusje die al naar de school gaat, kinderen met een (taal)achterstand, of kinderen op een voorschool met een samenwerking met de school in kwestie. De rest van de plekken wordt vervolgens verloot.

Met het nieuwe systeem wordt het bestaan van ‘schaduwlijsten’ aangepakt. Vorig jaar werd bekend dat veel basisscholen in Utrecht zo’n lijst gebruikten, waardoor ouders hun kinderen extra vroeg konden aanmelden. Hierdoor waren de plekken op populaire Utrechtse scholen soms al jaren van tevoren vergeven.

Door: Nationale Onderwijsgids