Boomfeestdag opnieuw verplaatst: 'alle kinderen moeten mee kunnen doen'

Boomfeestdag 2021 wordt verplaatst van 17 maart naar 10 november. Vorig jaar werd de viering in verband met corona al twee keer uitgesteld en de aanhoudende pandemie maakt uitstel opnieuw onontkoombaar. Dit meldt Stichting Nationale Boomfeestdag.

“We hebben gedacht aan Coronaproof-Boomfeestdag, maar we willen dat alle kinderen die mee willen doen, ook echt mee kunnen doen aan dit traditionele natuurfeest en dat kan niet”, vertelt Peter Derksen, directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag. “Uitstel is niet alleen voor de natuur, ook voor de leerlingen uit groep 6 en 7 heel jammer. Zij moeten al heel veel missen. Samen bomen planten onder schooltijd is een unieke gebeurtenis.”

Extra groene handen

De Stichting Nationale Boomfeestdag verwacht dat er dit jaar “extra veel bomenplantertjes” meedoen, omdat het belang van Boomfeestdag nadrukkelijk is opgenomen in de onlangs gepresenteerde Bossenstrategie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De verwachting is dat er dit jaar ruim 110.000 kinderen tussen de negen en elf jaar meedoen verdeeld over 280 gemeenten. “En de natuur zit te springen om al die groene helpende handen”, aldus Derksen. “De wereld staat dan wel op zijn kop, maar de natuur gaat door. En we hebben die natuur misschien nu wel harder nodig dan ooit.”

Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn was de gastgemeente voor Boomfeestdag 2020. Op 10 november zal deze gemeente wederom gastgemeente zijn. Prinses Irene zal hier, samen met kinderen, in het naar haar vernoemde bos, een populier planten, haar Levensboom. Dit bos krijgt ze (nog steeds) aangeboden ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag in 2018 als dank voor haar decennialange inzet voor kind en natuur.

Door: Nationale Onderwijsgids