Jeugdjournaal krijgt gebarentolk: Langgekoesterde wens van de kijkers'

De NPO heeft besloten om vanaf 1 maart de dagelijkse uitzendingen van het NOS Jeugdjournaal van 19.00 uur met een gebarentolk te ondersteunen. Daarmee komt de NPO tegemoet "aan een langgekoesterde wens van de kijkers, zo weten we uit onderzoek", zegt Martijn van Dam van de NPO. Daarnaast zet de publieke omroep in aanloop naar de landelijke verkiezingen op 17 maart gebarentolken in tijdens grote NOS-verkiezingsdebatten.

"Wij zijn er voor iedereen. Ook als je niet goed kunt horen of zien, proberen wij te zorgen dat je aangesloten blijft bij enkele van onze belangrijkste programma’s", aldus Van Dam, die als bestuurder van de NPO verantwoordelijk is voor ‘toegankelijkheidsdiensten’ zoals ondertiteling en gebarentolken. De NPO ondertitelt al bijna alle programma's, maar voor mensen met een gehoorbeperking die gebarentaal beter kunnen volgen dan geschreven tekst, wordt de tolk ingezet.

De slotdebatten van 16 maart en het NOS Jeugdjournaal-verkiezingsdebat op 14 maart worden ondersteund met een gebarentolk. Sinds de coronacrisis wordt ook het NOS Journaal van 20.00 uur ondersteund met een gebarentolk. Dat blijft zo, "ook als de coronacrisis achter de rug is", meldt de NPO. Alle uitzendingen waar de ondersteuning voor slechthorenden te zien is, worden uitgezonden via het themakanaal NPO Nieuws.

Door: ANP