FNV: Betaald coronaverlof voor werkende ouders noodzakelijk

Nu de scholen ook na 25 januari dicht blijven, is betaald coronaverlof voor werkende ouders een bittere noodzaak geworden. Onder een peiling van FNV onder ruim 1.250 medewerkers (leden en niet-leden) voorziet 85 procent (ernstige) problemen bij de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs als de sluiting van scholen en opvang langer dan 19 januari duurt. Dit meldt FNV.

Hoewel het grootste deel van de ondervraagden aangeeft dat het thuisonderwijs nu beter op orde is (54 procent), is 63 procent van de ouders meer tijd kwijt aan het thuisonderwijs dan vorig jaar. 41 procent is 2 tot 4 uur per dag hieraan kwijt, naast hun werkzaamheden. Zo’n 33 procent geeft aan tot 2 uur per dag kwijt te zijn aan begeleiding, ruim 20 procent 4 tot 6 uur en 6 procent 6 uur of meer per dag.
 

Geen afspraken met werkgever

De grootste groep geeft aan geen afspraken te hebben gemaakt met hun werkgever om de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs te kunnen volhouden (43 procent). 26 procent deelt zelf zijn werktijden in en halen gemiste uren in op andere tijden. Een klein deel neemt betaald of onbetaald verlof op (10 procent).
 

Coronaverlof zeer welkom

87 procent vindt het een goed plan dat er betaald coronaverlof komt voor werkende ouders. Hiervan geeft 71 procent daar zeker van gebruik te willen maken. Naast betaald verlof (48 procent) geven de ondervraagden geholpen te zijn met: minder thuisonderwijs (23 procent), meer ondersteuning bij thuisonderwijs (28 procent), een meer flexibele opstelling van hun werkgever (21 procent) en meer collega’s om de oplopende werkdruk op te vangen (19 procent).
 

Pleidooi vakbonden voor coronaverlof   

FNV vindt dat de Nederlandse regering ernstig achterloopt op andere Europese landen als België en Duitsland die werkende ouders al extra betaald verlof toekennen. De vakbond pleit al sinds de eerste sluiting van scholen en opvang in 2020 voor doorbetaald coronaverlof voor werknemers. Eerder deze week pleitte FNV in een brief aan de Nederlandse regering opnieuw voor coronaverlof en een coronafonds om werknemers te ontlasten en werkgevers hier financieel in te ondersteunen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids