ESA en de Nederlandse Ruimtevaartorganisatie NSO lanceren samen met internationale partners de competitie Mission X; Train like an astronaut. De competitie gebruikt de levensstijl van astronauten in de ruimte om de gezondheid van jongeren te bevorderen. Alle basisscholen kunnen meedoen aan Mission X.

Mission X is een pilotproject dat fysieke activiteit en een gezonder dieet onder jongeren promoot. Met voorbeelden uit de wereld van de ruimtevaart is het makkelijk om mensen te overtuigen van een gezonde levensstijl. Ongezond eten en weinig bewegen zijn de belangrijkste oorzaken voor chronische ziekten. 

De competitie begint in de tweede week van januari 2011 en duurt zes weken. Het is bedoeld voor kinderen tussen acht en twaalf jaar oud. Tien Nederlandse teams worden geselecteerd voor de competitie. Zij nemen het op tegen teams uit Amerika, Frankrijk, Oostenrijk en vele andere landen.

Aan het einde van de competitie heeft elk land een winnend team. De competitie wordt afgesloten met een prijsuitreiking waarbij alle deelnemers de kans krijgen om met een astronaut te praten.

Docenten krijgen ondersteuning van ESA en het NSO.

Bron: Netherlands Space Office