Scholen bezorgd om verdubbeling aantal kinderen in noodopvang

Utrechtse schooldirecteuren maken zich zorgen om de toegenomen werkdruk voor hun docenten nu twee keer zoveel kinderen gebruik maken van de noodopvang van scholen dan tijdens de eerste lockdown. Met zicht op een verlenging van de schoolsluiting begint de situatie erg zorgelijk te worden, aldus de schoolleiders. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Volgens Maaike de Mooy, directeur van De Beiaard in Utrecht, is een lockdown tot 18 januari nog vol te houden, maar: “Als het met vier weken wordt verlengd, dan wordt het écht zorgelijk.” Op de eerste dag na de kerstvakantie meldden zich 28 kinderen op haar school. “De drempel om een kind naar de noodopvang te brengen lijkt veel lager”, aldus De Mooy. “Terwijl de noodopvang écht voor nood is. Ik moet af en toe ook streng zijn en ouders vragen: wat voor beroep heb je? Maar als ze het zelf niet kunnen regelen, gaan wij ze niet weigeren.”

Werkgevers

Directrice Josette Groenewegen van de 2e Marnixschool denkt dat de oplossing voor dit groeiende probleem bij de werkgevers ligt. Er wordt aan een nieuw protocol gewerkt voor scholen, maar volgens Groenewegen wordt daarmee het probleem verplaatst naar de ouders. Daarom zouden werkgevers mee moeten denken: “Door flexibeler met uren te zijn, zodat ouders ’s avonds kunnen werken of gebruik kunnen maken van verlofregelingen.”

Achterstanden

Veel schoolleiders hopen dat de scholen snel weer open mogen, aangezien het onderwijs en de kinderen volgens hen lijden onder de lockdown. “We maken ons zorgen over de kwaliteit van het onderwijs en de achterstanden die kinderen oplopen”, zegt directeur Yucel Aydemir van de Da Costaschool. “Als het moet, dan moet het. Maar ik hoop wel dat we uitzonderingen maken voor groep 7 en 8. Zij hebben het echt nodig.”

Door: Nationale Onderwijsgids