Het Jeugdjournaal bestaat vandaag precies 40 jaar!

Vandaag bestaat het Jeugdjournaal precies 40 jaar. Op 5 januari 1981 werd de allereerste aflevering uitgezonden, met Leontien Ceulemans als eerste presentator. Begon het Jeugdjournaal in 1981 met een paar uitzendingen per week van slechts een paar minuten, in 2021 is het inmiddels uitgegroeid tot een dagelijks avondjournaal van twintig minuten en een uitzending in de ochtend. Dit meldt NOS.

De eerste uitzending op 5 januari 1981 werd gepresenteerd door Leontien Ceulemans. Andere bekende presentatoren in de loop van de jaren waren onder andere Marga van Praag, Robert ten Brink en Aldith Hunkar.
 
Vanaf het begin richt het Jeugdjournaal zich op kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Hierbij werden ingewikkelde of aangrijpende onderwerpen niet geschuwd. Afgelopen jaar was de coronacrisis hét grote onderwerp. Volgens eindredacteur Jochem Nuhn reageren kinderen massaal op wat de gevolgen van de coronacrisis voor leerlingen op de basisschool waren. 
 
De hele dag besteedt het Jeugdjournaal aandacht aan het jubileum. Vanavond is er een speciale uitzending vanaf 18.45 uur op YouTube, met een kijkje live achter de schermen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids