14.000 Rotterdamse basisschoolleerlingen krijgen 'Gozert' in de kerstvakantie

Deze kerstvakantie leren ruim 14.000 Rotterdamse basisscholieren Gozert kennen. De gemeente Rotterdam doneerde dit jeugdboek van Pieter Koolwijk aan alle zevende en achtste groepers van de stad. Elke leerling ontvangt een exemplaar. Dit meldt gemeente Rotterdam.

Gemeente Rotterdam en uitgeverij Lemniscaat sloegen de handen ineen voor een speciale editie van Gozert, die exclusief voor deze gelegenheid gedrukt werd. De schenking is gedaan uit naam van wethouders Judith Bokhove en Said Kasmi. De uitreiking van de boeken stond voor deze week gepland, bij wijze van kerstcadeau voor de kinderen. Vanwege de vervroegde scholensluiting kon echter niet elke school de boeken nog voor de kerstvakantie in ontvangst nemen. Kinderen die de boeken nog niet ontvangen hebben, zullen deze in januari alsnog uitgereikt krijgen. 
 

Over de auteur Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk brak door in de kinderboekenwereld met zijn boeken over Vlo en Stiekel. Daarna volgden Bens boot, waarvoor hij een Vlag & Wimpel kreeg, Baas van de wereld en het veelgeprezen Prutje. Gozert is Koolwijks zesde boek bij de Rotterdamse uitgeverij Lemniscaat.
 

Over de illustrator Linde Faas

Linde Faas werkt internationaal als illustrator, kunstenaar en animator van tekenfilms. Voor Uitgeverij Lemniscaat illustreerde ze onder meer de boeken van Pieter Koolwijk over Vlo en Stiekel, Prutje en Gozert. Na haar prentenboekendebuut Ik neem je mee verscheen in 2019 De jongen en de walvis.
 

Het belang van lezen

Lezen is leuk én belangrijk voor iedereen, in het bijzonder voor kinderen. Het heeft een bewezen positief effect op de woordenschat, het taalbegrip en het taalgevoel. Ook draagt het bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling. Door fictie te lezen, leren kinderen zich inleven, begrip opbrengen voor anderen en nieuwe contacten leggen. Om die reden wordt lezen ook wel 'het cement van de samenleving' genoemd.
 
Door: Nationale Onderwijsgids