School’s cool Nederland wint 75.000 euro voor steun aan kwetsbare kinderen

School’s cool Nederland is de winnaar van de Helffer Kootkar Prijs 2020. De organisatie koppelt op een succesvolle manier vrijwillige mentoren aan leerlingen die extra steun nodig hebben bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. De prijs is op 11 december uitgereikt door het Oranje Fonds. Dit meldt het Oranje Fonds.

School’s cool koppelt op een succesvolle manier vrijwillige mentoren aan leerlingen die extra steun nodig hebben bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Deze leerlingen komen uit kwetsbare thuisomgevingen, waarin er vaak een laag inkomen is, weinig steun geboden wordt bij schoolgerelateerde zaken en waarin ouders een afstand tot de samenleving voelen. De vrijwillige mentor begeleidt de leerling bij het maken van huiswerk, het maken van planningen en helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. De ouders worden hierbij betrokken, zodat ook zij meer betrokkenheid voelen bij de school en de ontwikkeling van hun kind. School’s Cool Nederland heeft 28 vestigingen. 
 

Preventief

De jury heeft School’s cool Nederland tot winnaar verkozen, omdat hun aanpak preventief werkt en er ook aandacht is voor sociale vaardigheden, zoals het versterken van zelfvertrouwen en motivatie, en voor leuke dingen zoals sporten of hobby’s. Ook de manier waarop de ouders betrokken worden onderscheidt de aanpak van de stichting. Daarnaast heeft de organisatie ook in de coronaperiode inventieve manieren gevonden om in contact te blijven staan met leerlingen. Onder de noemer Funschool werden, eerst voornamelijk online en later ook fysieke, workshops georganiseerd om het welzijn van de kinderen te waarborgen. Interactieve activiteiten als DJ-lessen en make-up workshops boden hen een afleiding van de corona-omstandigheden en bezorgden hen een positieve ervaring in een lastige periode.
 

Lange termijn effecten

Het bedrag van 75.000 euro wordt gebruikt om meer verdieping en vernieuwing aan de brengen in het huidige programma en om nieuwe ontwikkelingen uit te proberen.  Zo wil de stichting het aanbod uitbreiden naar groep 4,5 en 6, de mogelijkheden voor een online gemeenschap onderzoeken en ook nieuw onderzoek doen naar de lange termijn effecten van deelname aan School’s cool. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids