Zelf naar school fietsen kind

Het is voor ouders een spannend moment: je kind voor de eerste keer helemaal alleen naar school laten fietsen. Zeker wanneer de weg tussen huis en school een drukke verkeersroute is, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Toch is het vroeg of laat de bedoeling dat kinderen zelf naar school kunnen fietsen. Vanaf welke leeftijd of op welk moment mag je vertrouwen op de kennis en fietsvaardigheden van je kind?

Aankoop eerste kinderfiets

Weet je nog toen jij je eerste fiets kreeg? Een fiets met authentieke zijwieltjes en veel kleur. Bij het uitzoeken van een nieuwe kinderfiets mocht je waarschijnlijk mee met je ouders. Een uniek moment, want dit is de eerste keer dat kinderen in aanraking komen met ‘zelf fietsen’. Nu geef je dit moment door. In de leeftijdscategorie 3-4 jaar krijgen veel kinderen hun eerste fiets. Hoewel ze dan nog peuter zijn, is het wel reuze interessant om ze kennis te laten maken met fietsen. Dit is de ultieme leeftijd waarin kinderen nieuwe dingen willen ontdekken. 

Het begin is er: je hebt een splinternieuwe kinderfiets in huis gehaald, en wilt direct oefenen. De zijwieltjes zorgen ervoor dat je kind op vertrouwde wijze kennismaakt met de fiets, zonder dat je het risico loopt op valpartijen. Na verloop van tijd verdwijnen de zijwieltjes, en leren kinderen hoe ze door middel van evenwicht kunnen fietsen. In de eerste fase ben je nog aanwezig om je kinderen fysiek te ondersteunen, en gaandeweg leert je kind helemaal op zichzelf te fietsen. Dat dit met vallen en opstaan zal gaan, daar weet je alles van. Maar het maakt je des te trotser wanneer je kind voor het eerst helemaal op eigen kracht rondrijdt. Nu doorzetten!

Op de fiets naar de basisschool

Voordat je kind voor de eerste keer naar de basisschool gaat, wil je natuurlijk samen oefenen. Als ouder kies je waarschijnlijk voor de meest veilige of rustige route, ook als dit qua afstand niet altijd gunstig is. In de eerste jaren zal je waarschijnlijk nog samen naar school fietsen, en daarna wil je jouw kind op een vertrouwde manier naar school laten fietsen. Stippel daarom vooraf de gewenste route uit en oefen samen de afstand van en naar school. Zo leer je samen de onoverzichtelijke en drukke punten op weg naar school kennen. 

Veilig onderweg

Ook op scholen wordt uitgebreid stilgestaan bij veiligheid in het verkeer. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar leren oversteken, hun hand uit te steken bij het afslaan en af te remmen voor haaientanden. Dit wordt afgesloten met een officieel fietsexamen, waarin kinderen hun kennis en vaardigheden in de praktijk laten toetsen. Geslaagd? Gefeliciteerd! Hierna ben je helemaal klaar om (zelf) de weg op te gaan.  

Je kind alleen onderweg

Wanneer is dan het moment dat je jouw kind alleen naar school kunt laten fietsen? Dit is voor ieder kind, en trouwens ook voor iedere ouder, anders. Het is verstandig om je kind stapsgewijs meer ruimte te geven om alleen te fietsen. Het ene kind is daar bij 7 jaar al klaar voor, terwijl het bij de ander iets langer kan duren. Twijfel je nog? Veel kinderen zijn al ‘oud genoeg’ om zelf aan te geven wanneer ze klaar zijn om alleen te fietsen. In de ideale situatie fietst je kind zelfs samen met een vriendje of vriendinnetje naar school, want kinderen zijn ook bevlogen genoeg om elkaars veiligheid in de gaten te houden. Geef je kind het vertrouwen om zelf de weg naar school te vinden.