Sta stil bij de Dag van de Mensenrechten met de Mensenrechtenvlag

Elk jaar wordt er op 10 december stilgestaan bij de universele rechten van de mens op de Dag van de Mensenrechten. Hoewel mensenrechten in Nederland erg vanzelfsprekend lijken staan deze rechten nog dagelijks ter discussie – ook in ons democratische land. Om te laten zien hoe belangrijk de mensenrechten zijn, lanceren de landelijke anti-discriminatievoorzieningen de Mensenrechtenvlag. Dit meldt Tûmba. 

De Mensenrechtenvlag, die nog nergens anders in de wereld bestaat, staat symbool voor de gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. Hij legt niet de nadruk op waarin we als mensen van elkaar verschillen, maar juist op wat we met elkaar gemeen hebben en wat we delen. In de vlag combineerde de ontwerper de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel) om te laten zien wat ons met elkaar verbindt.

Op 10 december wordt de vlag officieel gelanceerd, en door het hele land organiseren de anti-discriminatievoorzieningen grote en kleine activiteiten. Ook wordt er in de regionale en landelijke pers op die dag aandacht gevraagd voor de vlag en de mensenrechten.

Scholen, organisaties en bedrijven (en ook particulieren) kunnen het initiatief steunen door de vlag te bestellen via www.mensenrechtenvlag.nl. Op deze website zijn binnenkort ook klassenactiviteiten rond mensenrechten te vinden voor in het basisonderwijs, dus hou de site in de gaten!

Door: Nationale Onderwijsgids