Utrecht gaat dit najaar autovrije schoolstraten testen bij basisscholen

Vanaf 9 november gaat de gemeente Utrecht zes weken lang een proef uitvoeren met autovrije schoolstraten bij basisscholen in Lunetten en de Staatsliedenbuurt. De straten in kwestie zullen afgesloten zijn voor auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen op de tijdstippen dat ouders hun kinderen komen brengen en ophalen. Dit meldt Nu.nl.

De straten worden in de ochtend en in de middag telkens ongeveer een half uur afgesloten door middel van een hek. Iemand van de gemeente zal aanwezig zijn om de effecten te monitoren en een verkeersregelaar of een ouder van de school houdt in de gaten of de afsluiting soepel verloopt. De scholen die zich in de proefstraten bevinden zijn de Dr. Bosschool aan de Nolenslaan in de Staatsliedenbuurt en drie scholen aan de Eifel in Lunetten: De Klim, De Spits en Op Avontuur.

Onveilig

De gemeente gaat de proef uitvoeren omdat ouders, kinderen en omwonenden zich dikwijls onveilig voelen vanwege het verkeer rondom de school. “Dit komt vooral doordat ouders hun kinderen met de auto brengen”, aldus de school. “Dit leidt tot onveilige situaties van ouders die tot aan de schooldeur rijden, dubbel parkeren en de deur van de auto opengooien om hun kind uit de auto te laten, en ouders die te hard rijden.” Ouders worden dan ook opgeroepen om hun kinderen met de fiets of lopend naar school te brengen, of de auto ergens anders te parkeren.

Na de proef zal de gemeente evalueren met de betrokken scholen, ouders en omwonenden, waarna wordt besloten over het vervolg van de schoolstraten en een plan van aanpak voor de rest van de stad.

Door: Nationale Onderwijsgids