Amsterdam kiest nieuwe kinderburgemeester

Dominic uit Amsterdam Nieuw-West wordt het komend jaar de nieuwe kinderburgemeester van Amsterdam. Op maandag 16 november wordt Dominic samen met de nieuwe kinderraad officieel geïnstalleerd. Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs feliciteerde Dominic vandaag met de uitverkiezing. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

De termijn van huidig kinderburgemeester Ilias en de kinderraad loopt op 16 november af. Daarom is de gemeente Amsterdam de afgelopen weken op zoek gegaan naar een nieuwe kinderburgemeester en nieuwe leden voor de kinderraad. Amsterdamse leerlingen uit groep 7 en 8 konden zich hiervoor opgeven
 

Rol kinderburgemeester

De kinderburgemeester vertelt het college van B en W wat kinderen belangrijk vinden en wat hun wensen zijn. Hij of zij wordt daarbij geholpen door de kinderraad. De kinderburgemeester gaat met de burgemeester of een wethouder mee naar bijzondere gebeurtenissen en houdt soms een korte toespraak.
 

Rol kinderraad

De leden van de kinderraad zorgen ervoor dat wensen van kinderen op de agenda van de Amsterdamse politiek terechtkomen. Zij stellen een lijst op met onderwerpen die zij belangrijk vinden en denken na over hoe dingen in de stad beter kunnen. Ze komen 11 keer in het schooljaar bij elkaar. De leden van de kinderraad treden bij gelegenheid ook op als locoburgemeester.
 
Het afgelopen jaar had de kinderraad het onder andere over discriminatie en pesten. Ook hebben de kinderraadsleden voor huiswerkplekken in de OBA gezorgd. Die waren voor kinderen die vanwege de coronacrisis niet naar school konden en thuis niet konden werken.
 

Kinderburgemeesters in het hele land

Niet alleen in Amsterdam, ook in andere steden van het land zijn kinderburgemeesters actief. Ter ondersteuning is op 27 september 2019 de Stichting Nederlands Genootschap van Kinderburgemeesters opgericht. Daarnaast wordt jaarlijks de Landelijke Dag van Kinderburgemeesters georganiseerd, waarbij kinderburgemeesters uit het hele land bij elkaar komen om te praten over hun taken als kinderburgemeester. De Vierde Landelijke Dag van Kinderburgemeesters 2019 was op vrijdag 28 september in Stichtse Vecht.
 
Door: Nationale Onderwijsgids