Onderwijsjurist spant rechtszaak aan: hoogbegaafdheid is handicap

Onderwijsjurist Fleur Terpstra werkt al jaren met gezinnen die goed onderwijs zoeken voor hun hoogbegaafde kinderen. Dit lukt ze vaak niet en daarom spant Terpstra nu een rechtszaak aan. Het College voor de Rechten van de Mens zal beoordelen of hoogbegaafdheid als handicap gezien kan worden. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het idee dat hoogbegaafde kinderen het makkelijk hebben op school klopt niet. Hoewel hun IQ uitzonderlijk hoog is, leren ze vaak niet makkelijk op school en ervaren ze veel problemen. Volgens Terpstra zouden scholen de kinderen passend onderwijs moeten bieden, maar gebeurt dat in de praktijk niet. “Iedereen die te veel afwijkt van het gemiddelde heeft bepaalde aanpassingen nodig”, zegt ze. “Voor minder begaafde kinderen die wat lastig kunnen meekomen, is dat heel normaal. Maar voor hoogbegaafde leerlingen worden aanpassingen nog te vaak als iets extra’s gezien.”

Handicap

Terpstra staat nu al enkele jaren gezinnen met hoogbegaafde kinderen bij en ze heeft genoeg gezien: hoogbegaafdheid is een handicap, oordeelt ze. Nu spant ze hierover een rechtszaak bij het College voor de Rechten van de Mens. “Als je hoogbegaafd bent, is dat een belemmering om deel te nemen aan het onderwijs”, aldus Terpstra. “De Algemene Wet Gelijke Behandeling spreekt dan van een handicap. Dan móeten scholen wel geschikte aanpassingen aan deze kinderen bieden.”

Door: Nationale Onderwijsgids