Start wintertijd: VVN helpt 60.000 fietsers met fietsverlichting

Zondag gaat de wintertijd in. Controleer daarom dit weekend je fietsverlichting en bandenprofiel. Dat is de oproep van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Vanaf maandag trekt de verkeersclub het land in en gaat zij fietsers met kapotte verlichting helpen om veilig thuis te komen. Zo krijgen fietsers adviezen over zichtbaarheid en zijn er ‘stop and go’ reparatieacties. De nationale fietsverlichtingsactie gebeurt in samenwerking met vrijwilligers, scholen, sportverenigingen, fietsenmakers en (gast)ouders en duurt vier weken. Dit meldt VVN.

600 basisscholen

Veilig Verkeer Nederland ziet het liefst dat mensen, zeker in wintertijd, vanuit intrinsieke motivatie goed zichtbaar zijn en veilig aan het verkeer deelnemen. Het staat namelijk vast dat de kans op een ongeval bij fietsen in het donker groter is dan bij daglicht. bij de fietsverlichtingsactie van Veilig Verkeer Nederland zijn 2.200 vrijwilligers, verdeeld over 320 actiegroepen betrokken. Daarnaast doen er zo’n 600 basisscholen aan de actie mee. 
 
Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is blij met de actie van VVN die plaatsvindt in het kader van de brede publiekscampagne: ‘AAN in het donker’. “Nu we de winter ingaan moeten we weer vaker in het donker fietsen. En dan gaat het erom dat je gezien wordt door de andere verkeersdeelnemers. Dus: AAN in het donker, zodat je weer veilig thuiskomt.”
 

Een kapotte koplamp, wat nu?

Uit recent onderzoek van Veilig Verkeer Nederland onder 700 respondenten van 18 jaar en ouder blijkt dat maar liefst vier op de tien fietsers met kapotte fietsverlichting (37 procent) de reparatie niet zelf doet, maar uitbesteedt. Terwijl kapotte fietsverlichting in de meeste gevallen enkel een kwestie is van het vervangen van een lege batterij. Zelf je fietsverlichting repareren is dus doodeenvoudig en in luttele minuten gebeurt. Voor wie graag bespaart op kosten en zij die tips willen voor het zelf repareren van een kapotte koplamp, heeft Veilig Verkeer Nederland handige how-to video’s. 
 

Gesprek met de branche

Naast de ‘stop and go’ reparaties en de oproep om aankomend weekend je fietsverlichting te repareren, gaat Veilig Verkeer Nederland ook met fietsfabrikanten in gesprek. VVN streeft ernaar dat fietsverlichting zo wordt ingebouwd dat een defect vrijwel niet kan optreden. "In de praktijk zien we nu nog dat het hard nodig is om fietsers te helpen. Tegelijkertijd roepen we de branche op met goede duurzame fietsverlichting te komen, zodat dit probleem binnen enkele jaren tot het verleden behoort", aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.
 
Door: Nationale Onderwijsgids